Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyller sabotage på syrianska sidan

– Vi har fått nog av trakasserier mot oss, säger Afram Yakoub, ordförande för Assyriska riksförbundet, efter att utredningen om sabotaget mot föreningslokalen lagts ner.

Annons

Fyra veckor har gått sedan det nyrenoverade Assyriska kulturhuset i Hovsjö vandaliserades med flera krossade fönsterrutor. Nu har föreningen fått beskedet att polisen lägger ner utredningen av sabotaget.

Det får nu Assyriska riksförbundet att reagera.

– Vi har fått nog nu. Det som inträffade nu senast är ingen enskild händelse. Det är en del av ett mönster som pågått under en längre tid från en klick personer på den syrianska sidan, säger Afram Yakoub, ordförande för Assyriska riksförbundet.

Hur kan ni veta det?

– Det är en liten stad och folk känner igen varandra. Våra medlemmar som pratar om det här känner ingen tvekan om att det är på det sättet. Och görs inget för att få stopp på det så är vi rädda för att våra medlemmar tar saken i egna händer, säger han.

Tidigare på kvällen den 28 januari hade ett antal unga män uppträtt provocerande och hotfullt mot några medlemmar i föreningen genom att köra innanför grindarna och ropa slagord.

– De skrek ”soryoye, syrianska, soryoye”, säger Sabri Oyal, medlem i Assyriska föreningen, som menar att ungdomarna uppträdde hotfullt mot honom.

– De sa: ”Vi kommer tillbaka med fler och ska krossa er”, skrek de innan de körde iväg. Jag kände igen dem, säger Sabri Oyal, som menar att de var syrianskasupportrar.

Senare på natten krossades rutorna. Händelsen upprörde många i föreningen som kallade till möte. Att polisen lägger ner utredningen upprör ytterligare.

– Vi tycker det är märkligt, det finns en person i föreningen som såg samma bil som ungdomarna åkte i senare på natten här när sabotaget ägde rum. Det här borde gå att utreda, säger Afram Yakoub och fortsätter:

– Vi tycker också att det är viktigt att alla våra organisationer, både på den assyriska och syrianska sidan, går samman och försöker stävja sådant här när det sker. Men det är också viktigt att samhället gör det eftersom det är ett samhällsproblem.

Hur menar du då?

– Skulle det här ske mot judar eller muslimer skulle samhället reagera. Men nu sker det mot assyrier och då görs inget, säger Afram Yakoub, som nu funderar på att gå vidare genom att kartlägga de strukturella trakasserier som Assyriska riksförbundet menar sker mot assyrier i Södertälje.

– I dag trakasseras många i skolorna om de har en assyrisk flagga eller visar att de är assyrier. Det måste få ett slut, säger han.

Assyrier och syrianer

Assyrierna: Anser sig härstamma från det forna Assyriska riket som upphörde att existera 612 före Kristus. Benämningen är således etnisk och inte kyrklig. Assyrierna anser att folket är fördelade bland olika kyrkor, som den ­kaldeiska, den östassyriska kyrkan, den Syrisk-ortodoxa kyrkan, den Syrisk-katolska kyrkan. Men assyrierna anser att alla, oberoende av dessa kyrkotillhörigheter, är samma folk.

Syrianerna: Anser sig härstamma från arameerna, ett semitiskt folkslag. De anser däremot inte att det finns några belägg för kopplingar tillbaka till det Assyriska riket. Den övervägande delen av gruppen tillhör den Syrisk-ortodoxa kyrkan. Syrianerna anser att det finns assyrier, men det är de så kallade öst­assyrierna eller Nestorianerna från i huvudsak nuvarande Irak. Men dessa ska, enligt syrianerna, inte förväxlas med huvudparten av de ortodoxt kristna som kommer från sydöstra ­Turkiet, Syrien och Libanon och som i dag kallar sig assyrier – de är i själva verket är syrianer, anser man.

Assyrier/syrianer är dock Sveriges namn på gruppen.