Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skruva upp debatten

När ­Almedalsveckan började var det sverigedemokraternas dag. Jimmie Åkessons tal handlade som väntat till stor del om invandring. Särskilt upprörd var han över Miljöpartiets samarbete med regeringen om papperslösas rätt till vård.

”Jimmie Åkesson har vid ett flertal tillfällen pekat ut Miljöpartiet som sin huvudmotståndare. Vi välkomnar det. Vi är högerpopulismens motpol i svensk politik och det är ett ansvar vi är stolta över att axla”, skrev partisekreteraren Anders Wallner och Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson, efter Åkessons tal (Aftonbladet Debatt 1/7). De har rätt.

I en tid när ett europeiskt land efter annat går mot allt mer stängda gränser har Miljöpartiet dominerat den svenska oppositionspolitiken på området och valt att förvalta det ansvar och den makt som den parlamentariska situationen erbjuder.

Regeringssamarbetet om papperslösas rätt till vård, som länge såg ut att rinna ut i sanden, är att betrakta som en stor framgång där Miljöpartiet tillsammans med Kristdemokraterna

och Folkpartiet är vinnarna i uppgörelsen.

Annat är det med Socialdemokraterna. För sedan en tid tillbaka har migration – och integrationspolitiken i Sveriges största parti slutat diskuterats. Detta är mycket allvarligt, få frågor än så angelägna i dag som de som handlar om migration och integration. Juholts turbulens bidrog till Socialdemokraternas tystnad.

Därför förtjänar Socialdemokraterna respekt för att de nu med Löfven i spetsen äntligen har börjat forma partiets politiska agenda. Nu är det tid för dem att visa vilken roll de vill och kan spela.

Amanda BjörkmanGrundare av företaget

sverigesresurser.se