Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skridskosmällen kunde stått SSK dyrt

Calle Brattenberger fick chansen mellan stolparna – och tog den. Målvaktsveteranen storspelade när SSK slog Piteå i match två, trots ett stort skridskoproblem som kunde ha blivit avgörande.

Efter en säsong som varit upp och ner fick Calle Brattenberger chansen att glänsa inför hemmapubliken. Det blev dock fyra insläppta på 22 skott, en tung tackling och ett slag över plockhandsken, men också skridskoproblem som kunde ha kostat SSK matchen och säsongen.

Men det som de flesta minns är plockräddningen på Piteåspelaren David Lindquists skott, i början av andra perioden. Lindquist hade öppet mål efter retur från en räddning av Brattenberger. Målvakten var överspelad, och hela Scaniarinken räknade med att Lindquist skulle göra 2-1.

-När jag vrider upp skallen så ser jag att han får returen rakt på bladet. Men jag tänkte att den där pucken ska jag ha, säger Brattenberger efteråt.

-Den satt skönt i plocken, men jag kan inte stå där och sväva på moln. Hade det varit för några år sedan, då hade jag kanske gjort det. Du måste ha fokus på rätt saker. Det är väl rutin, det kommer med åldern.

Inte nog med att Brattenberger fick en smäll i huvudet och ont i handleden – vid tacklingen från André Lalander, som fick matchstraff, fick även ena skridskon en smäll. Skenan skadades och Brattenberger hade problem att flytta sig i sidled från vänster till höger – något som också gjorde honom chanslös på Piteås alla tre sista mål.

-Jag fick problem med skridskon när han (Lalander) körde ihjäl mig. Jag märkte det när jag skulle röra mig, jag halkade omkull. Jag trodde att jag fått tejp under skenan. Men sen märkte jag att det var nåt fel på skenan. Jag halkade hela tiden. Jag kunde inte ens åka, jag ramlade omkull. På alla målen kunde jag inte trycka ifrån i sidledsförflyttningen, säger Brattenberger.

Trots skridskoproblemet stod han kvar hela tredje perioden, utan att fixa skridskon.

-Vid 4-4 var det första gången jag tänkte på det. Under avbrottet före förlängningen gick jag till Lasse (materialförvaltaren Bergström) för att bryna (en slags snabbslipning) skenan, så då gjorde han det rejält. Men så kom vi ut till förlängningen och jag märkte att nej det blev inte bättre. Det var som att ha rullskridskor på fötterna, berättar Brattenberger.

Trots att han inte kunde åka som vanligt valde han att spela i förlängningen – trots det avgörande läget och att ett insläppt mål skulle innebära att säsongen var över.

-Jag är glad att det blev ett snabbt mål, ler ”Bratten”. Men vid 5-4-målet, jag kunde inte ens åka upp till Petter (målskytten Lindberg). Jag bara ramlade.

Men att du inte bytte, trots att du inte kunde åka ordentligt?

-Nä nä. Det hade inte varit rättvist att sätta in ”Salle” (Alexander Sahlin). Han var ju kall och så. Nej.

Enligt uppgift till LT kommer Brattenberger att vakta målet även i match tre mot Piteå. Den spelas alltså på söndagen i Scaniarinken.

-Nu är det ny match. Det här betyder inget om vi inte vinner i morgon. Men det ska vi göra, säger Brattenberger.

Skridskon fixades av Lasse Bergström efter matchen och "Bratten" var på lördagskvällen ute på isen och testade.

Att han har ont i handleden är det ingen tvekan om. Men det är ingen fara för spel i match tre, säger han själv.

-Det är lugnt. Det känns lite men det är ingen fara. Det är slutspel, jag gnäller inte. Gnälla kan jag göra i juni, säger ”Bratten”.