Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skorsten dömd att falla till slut

Vid flera tillfällen har vi här i Bilderboken berört dem stora branden 1903. Den skedde i februari och blev rätt omgående en plats dit många gick för att se på de kvarvarande ruinerna.

Annons

Den höga skorstenen trotsade länge sitt kommande fall som var oundvikligt genom att dess fundament var försvagat.

Skorstenen började luta allt mer och i april kollapsade den i ett moln av damm. Under dess utdragna förintelsekamp togs många fotografier. De kan vara illustrationer till att studera när det kända förhållandet till satsen om vad som händer när tyngdpunkten kommer utanför stödytan. Då faller som bekant konstruktionen. Så ock denna gång.

Under tiden hade ruinen en stor dragningskraft och en trogen publik. Badhuset från 1887 var en förnämlig skapelse i så kallad morisk stil och närmast en orgie i snickarglädje. Allt detta förnämliga träarbete blev lågornas rov och kvar blev endast de murade fundamenten. En del av detta stabila murverk kunde återanvändas när uppbyggnadsarbetena satte i gång under våren 1903. Då satsade man på en större, modernare och mera ändamålsenlig anläggning där man fick plats för tekniska nyheter.

Det nyuppförda badhus som kunde invigas i maj 1905 var då det modernaste i landet och lockade besökare från hela landet, även från utlandet.

Denna då nya badanstalt fick vara kvar till 1964 då ett nytt kommunalt badhus stod klart på Tältet.