Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolskjutsfrågan behöver ingen politisk pajkastning

Anmäl text- och faktafel

Flera politiska företrädare har under den senaste tiden skrivit debattinlägg här i LT om skolskjutsen i Södertälje. Senast var det Elof Hansjons (S) och tidigare också Tage Gripenstam (C) och Marita Sörefjord (M).

För att citera Elof Hansjons så försöker samtliga ”ta politiska poäng” angående just skolskjutsfrågan. Elof Hansjons är själv inkluderad då han bland annat skriver: ”Det som har hänt, och som blir allt vanligare, är att den upphandlade entreprenören, Samtrans, har valt att stärka sina ekonomiska marginaler i en hårt prispressad bransch. Denna gång genom att sätta körslingor som ger orimliga konsekvenser för en del elever och föräldrar.”

Det är beklämmande att en så viktig fråga som skolskjutsen blir den paj som politikerna kastar på varandra inför valet – det spär på en redan infekterad fråga. I stället för att arbeta konstruktivt med lösningar som gagnar gemene man.

Avtalet som vi arbetar utifrån bygger på det skolskjutsreglemente som samtliga partier i Södertälje kommun klubbat igenom – det betyder att majoriteten skrev under på förutsättningarna, däribland tidsgränserna.

Vi har hittills valt att inte lägga oss i den politiska debatten i frågan. Samtrans är trots allt helt politiskt oberoende – vi har lagt anbud i en upphandling där vi såg att vi kunde tillföra en mer hållbar skolskjuts med hjälp av samplanering.

I den månen kan vi konstatera att vi lyckats. Första terminen blev en utmaning. Vi upplevde stora svårigheter med att få in korrekta beställningar och synkronisera kanalerna med skola och kommun.

Det visade sig också råda en viss diskrepans mellan vad som upphandlats och den allmänna bilden av vad som upphandlats. I dag har vi både kunnat lokalisera roten till de problem som uppkommit och hitta långsiktigt hållbara lösningar som fungerar i enlighet med avtalet, detta tack vare mycket gott samarbete med kommunen.

Upphandlingar handlar om en kompromiss mellan pris och servicenivå till invånarna. Det som inte framkommer i debatten är storleken på de kostnadsökningar som skulle bli om kommunen frångick principen om en hög samplanering och i vilken utsträckning annan kommunal service skulle behöva försämras.

Inför nästa upphandling bidrar vi gärna med vår kunskap och råd om vad som behöver till för att uppfylla alla önskemål om skolskjutsen.

Erika Wegener

kommunikationschef Samtrans

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare