Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolorna i Brunnsäng och Hovsjö får väggar

Öppen planlösning har skapat ett ständigt bakgrundsljud på Brunnsäng- och Hovsjöskolan. Den 3 december beslutade utbildningsnämnden att prioritera väggar till de båda skolorna .

Den öppna planlösningen som tillämpats i byggandet av Hovsjöskolan

och Brunnsängskolan har inneburit både för- och nackdelar.

Brunnsängskolan invigdes i augusti och nyligen uttalade sig skolans rektor Eva Myrehed Karlsson kritiskt i LT. Avsaknaden av innerväggar gjorde att både elever och lärare blev störda i undervisningen.

På utbildningsnämndens möte den 3 december togs beslutet att prioritera bygget av innerväggar till de båda skolorna. Slutgiltigt beslut fattas i kommunstyrelsen den 13 december.

– Vi har en budgetpost på 40 miljoner kronor och i den prioriterar vi att komplettera Brunnsängskolan och Hovsjöskolan med väggar, säger utbildningsnämndens ordförande Peter Friström (S).

Skolorna prioriteras lika högt, men eftersom det blir samma upphandling på arbetet kommer ena skolan att få vänta tills utföraren är klar med arbetet på den första. Konsulter har redan varit på plats på Brunnsängskolan för att se hur akustikproblemen ska åtgärdas.

– Husen är inte identiska, så korrigeringar måste göras till Hovsjöskolan. Jag har inte sett någon offert, men har fått indikationer på att det rör sig om en kostnad

på mellan fem och tio miljoner kronor per skola, säger Peter Friström.

– Om beslutet står fast är det oerhört positivt. Man måste få till det fysiska rummet för att få till en bra lärandesituation. Om vi får väggar tror jag vi blir av med det ständiga bakgrundsljudet som är nu. Det är som ett motorvägsbrus, säger Eva Myrehed Karlsson

.

Även Hovsjöskolans rektor Meta Hylén är glad över beslutet:

– Skolan är fantastisk i sin öppenhet, men det är för lite väggar. Vi ser varandra, vilket är bra. Men vi hör också varandra hela tiden och det stör undervisningen,säger hon.

Det är framförallt ljud från rasterna och matsalen som tränger in i klassrummen.

– Det är ljud från vanliga skolsituationer, som måste få finnas. Men många av våra elever har ett annat modersmål än svenska och behöver höra varenda stavelse som läraren säger, det fungerar inte när rast- och matsalsljuden tränger in, säger Meta Hylén.

Även den planerade Ritorpskolan ska byggas enligt Södertäljemodellen.

– Ritorpskolan kommer inte vara en kopia av Brunnsäng- eller Hovsjöskolan. Södertäljemodellen betyder inte nödvändigtvis öppna planlösningar. Grundtanken är att skapa trygghet genom att lärarna får överblick. Det ger en flexibilitet, man kan till exempel ha glasväggar till lärarrummet, säger Peter Friström.