Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan har startat – saknas fortfarande lärare

I går var det skolstart – men det saknas fortfarande lärare på några håll.– Visst, omsättningen har varit större i år. Men rektorerna har gjort ett fint jobb, säger grundskolechefen.

För ett par veckor sedan visade LT:s artiklar att det saknades en handfull lärare i flera av Södertäljes grundskolor.

I går var inte alla vakanser tillsatta, men nästan:

– Men jag är inte orolig längre. Det är främst deltidstjänster i slöjd, hemkunskap och bild som det kan saknas folk. Det kommer att ordna sig, säger Monica Sonde.

Monica Sonde förklarar att bristen med att omsättningen på lärare varit större än normalt.

– Visst, det är högre löner som lockar. De lärare härifrån som bytt till till exempel Botkyrka har fått högre lön. Samma sak för de lärare som bytt från Botkyrka till oss.

Av Södertäljes alla grundskollärare saknar cirka 40 lärarlegitimation, men 20 av dem är nyutexaminerade som ännu inte fått ut legitimationen.

På gymnasiesidan finns det lärare, enligt Heléne Rådbrink:

– Generellt sett har vi inte haft svårigheter att rekrytera behöriga lärare till gymnasiet.

Täljegymnasiet har till exempel haft två rekryteringar och fått två behöriga lärare varav en är lektor. Det finns några enstaka tjänster som någon rektor arbetar med och någon obehörig lärare har anställts.