Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola straffas för stökiga elever

– Orimligt att skolan och kommunen straffas, när man åtgärdat det man ska. Det måste gå att utkräva ansvar på den enskilda eleven också, säger KD:s David Winerdal.

Annons

Utbildningsnämndens överklagande av Skolinspektionens vite mot ordningen på Lina grundskola har fått KD:s gruppledare, David Winerdal, tillika andre vice ordförande i nämnden att reagera:

– Kommunen har gjort det som krävts. Men ändå är det rörigt och några lever rövare. Vi måste hitta en rimlighet i detta, att också elever och föräldrar tar sitt ansvar.

Han menar att Lina betraktas som ett av de värre områdena i Sverige när det gäller brott och orosanmälningar, och att det då inte är så märkligt att skolan som ligger där påverkas.

Skolinspektionen krävdeförra sommaren att kommunen skulle komma tillrätta med en rad problem på skolan, kopplade till stök.

I februari i år konstaterade Skolinspektionen att en del åtgärdats, men att det är fortsatt stökigt. Myndigheten ansökte därför hos förvaltningsrätten att kommunen ska betala 150 000 kronor i vite. Därutöver lade Skolinspektionen ett nytt viteshot: Om det fortfarande är bråkigt och stökigt på skolan i maj riskerar kommunen att få betala ytterligare 150 000 kronor. Sammanlagt hotas skolan på böter om 300 000 kronor.

Utbildningsnämnden överklagade och menade att det på flera sätt är ogrundat och gäller enskilda elevers beteenden som skolan inte kan ta fullt ansvar för.