Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola missade skolios – för sent att behandla

Skolsjuksköterskan genomförde inte de ryggkontroller som ska göras– och missade att en elev hade skolios, vilket upptäcktes först på gymnasiet.

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) såväl Järna friskola som sjuksköterskan. IVO bedömer att en bidragande orsak till skoliosen inte upptäckts var att Järna friskola inte hade ett system som säkerställde kvaliteten i vården.

Skolans styrelseordförande skriver att elevundersökningar gjorts enligt socialstyrelsens riktlinjer – men inte i det här fallet, enligt IVO. Dåvarande rekommendationen var ryggkontroller i både årskurs 4 och 7–8 plus att skolan hade lagt till årskurs 6 – men ingen kontroll genomfördes i det här fallet.

Den sena upptäckten gjorde att behandling med korsett för att minska en fortsatt krökning av ryggraden inte längre var möjlig.

– Det som hänt är beklagligt. Vi har litat på att undersökningar utförts, men inte kunnat kontrollera det på grund av att dokumentationen varit sekretessbelagd. Efter IVO:s beslut har vi bytt skolhälsovård till ett företag som tar det yttersta vårdansvaret, förklarar Anne Wansölin, styrelseordförande för Järna friskola.