Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola ger inte tillräckligt stöd till elev – kommunen hotas med böter

En elev vid en skola i Södertälje har inte haft någon fungerande skolgång under närmare två år. Trots upprepade krav från Skolinspektionen har kommunen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att hjälpa eleven att klara skolan. Nu kan kommunen tvingas betala 300 000 i vite.

Elevens föräldrar anmälde redan på hösten 2015 att eleven, som då gick i femman, inte hade fått det särskilt stöd i skolan som eleven var i behov av. Eleven hade också varit borta mycket från skolan.

Läs även: Sonen har inte gått i skolan på ett år – nu kräver Skolinspektionen svar av kommunen

Efter påpekanden från Skolinspektionen utredde skolan utredde elevens behov och kom så småningom fram till att elevens föräldrar hade rätt och att eleven var i behov av särskilt stöd. Men när utredningen var klar hände inte så mycket mer.

Våren 2016 hade skolan fortfarande varken tagit fram någon åtgärdsplan, ordnat med särskilt stöd eller gjort något för att öka elevens närvaro i skolan och i somras hotade Skolinspektionen med att ge Södertälje kommun, som är skolans huvudman, ett föreläggande med vite på 300 000 om inte kommunen levde upp till skollagen och åtgärdade bristerna.

Läs även: Kraven mot skolorna har kostat miljoner – Södertälje är en av kommunerna som bötfälls mest

Först under hösten 2017 satte skolan in ett åtgärdspaket som uppfyller skollagens krav formellt sett - men som Skolinspektionen fortfarande inte tycker är godkänt.

Då Södertälje kommun inte har följt skollagens bestämmelser om rätten till utbildning och rätten till särskilt stöd och har brustit när det gäller att sätta in de åtgärder krävs - menar Skolinspektionen att kommunen inte heller har följt inspektionens tidigare föreläggande i alla delar. Därför riktar Skolinspektionen nu ett nytt föreläggande med hot om vite på 300 000 kronor och ger kommunen ytterligare två månader på sig, till den 23 februari, att åtgärda de påtalade bristerna.