Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skippa plastmöblerna – slipp söka bygglov

Snygga parasoller och inga plastmöbler. Kommunen kommer nu med nya råd till restauranger som vill ha uteservering – utan att söka bygglov.

Ett 20-tal uteserveringar på gator och torg kan Södertäljeborna se fram emot i sommar. Dessutom snygga sådana, med stolar och bord i smide, metall eller trä och parasoller utan varumärkesreklam. Det meddelar kommunen i den broschyr med anvisningar som ska skickas ut till alla företag som ansöker om att få ha uteservering. De som följer råden behöver inte ansöka om bygglov.

– Vi vill underlätta för uteserveringarna att göra rätt från början, säger Annika Linde, verksamhetsansvarig för upplåtelser och tillstånd på kommunen.

Det gäller de uteserveringar som finns på kommunens mark. Andra, till exempel Hamnmagasinet, hyr av en privat markägare som kan ha andra regler.

Råden har ändrats något sedan de sist gavs ut i mitten av 2000-talet.

– Vi har bland annat tittat över tillgänglighetsaspekten. Anvisningarna har skickats till det kommunala handikapprådet, som har lämnat synpunkter. Jag tog med alla, säger Annika Linde.

Bland annat ska det vara två meter trottoar kvar utanför avgränsningen, så att personer med funktionshinder också kan passera. Blomlådor och menyer ska hållas inom uteserveringen.