Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skillnad mellan män och kvinnor

Vi har under en tid vänt blad i Familjens arkiv och har nu fått fram en anslående annons för AB Nillson Luthman.

Annons

Den andas tidigt 1950-tal. Den unga damen är som klippt ur en modejournal från den tiden och hon förväntades handla i hushållsavdelningen hos firman som låg med adress Storgatan 16.

Märkligt nog gjorde man inte reklam för alla verktyg och maskiner som företaget saluförde. Det berodde på att man vände sig till en grupp nygifta som var på väg att sätta bo. De antogs vara mera intresserade av hushållsmaskiner och köksutensilier.

Det framgår ganska tydligt att Nillson Luthman var försäljare av produkter från Electrolux. Man framhöll även att man hade kompetent kvinnlig personal som antogs kunna mer om hushåll än de duktiga männen som visste det mesta om verktyg som hyvlar, stämjärn, olika typer av spik och skruv för att nämna några.

Om vi återvänder till hushållsmaskinerna så ville firman framhålla den kända hushållsassistenten. Det var en slitstark produkt som fungerade väl under många år även vid en lite lagom ovarsam behandling, det handlade om svensk kvalitet.

En annan produkt var den lagom stora tvättmaskinen med vidhängande centrifug. Givetvis fanns där kylskåp i olika storlekar. Dammsugarna kom från Volta, ett dotterföretag till Electrolux.

När det gällde grytor och kastruller rekommenderades sådana från Skultuna. Andra handredskap i köket gjordes av Nils-Johan. Ett gediget urval med andra ord.