Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skillebyholm har all anledning att fira

Skillebyholm i Järna är tillbaka som yrkeshögskola. Efter två år i kalluften är Skillebyholm hetare än någonsin med två utbildningar inom trädgård.

Annons

Nu tar skolan revansch med två utbildningar inom den gröna sektorn.

– Jag har inte hämtat mig än, Jag fick beskedet för en halvtimme sedan ungefär. Jag står nästan och gråter här på jobbet, säger Daniel Björklund Jonsson, verksamhetsansvarig på Skillebyholm.

Skolan får inte bara tillbaka sin populära tvååriga trädgårdsmästarutbildning utan kommer också att satsa på en ny utbildning för entreprenörer och företagare i den gröna sektorn. En utbildning som kräver ett samarbete med någon som är duktig på entreprenörskap och trädgård.

– Det är utmaningen nu, och jag kommer att börja söka direkt efter en partner som lever för just det, säger Daniel Björklund Jonsson.

Hörberg har all anledning att fira, beskedet om utbildningar råkade komma på hans födelsedag.

– Vi firar beskedet med att äta massa tårta, efter två år med avslag, så hade jag inte ens i bakhuvudet att lägga champagnen på kylning. Som vi har kämpat – Äntligen!

Det är inte bara Skillebyholm som fått sina utbildningar godkända.

– Så kul också att Södertälje fått in fler utbildningar, det är riktigt kul att få ingå i ett bra utbildningsutbud, säger Daniel Björklund Jonsson.

För Nykvarn blev det ett nytt bakslag. Kommunens ansökan om en tvåårig utbildning för projektledare för funktionsentreprenader fick nobben för andra året i rad.

- Den generella förklaringen till att vi säger nej är konkurrensskäl. Andra sökande har varit bättre på att förklara arbetsmarknadens behov av just deras utbildning, säger Kristina Granqvist, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan.

- Vår uppmaning till dem som fick nej är att komma igen – kvarstår behovet är det bara att ansöka igen.

Totalt fick Myndigheten för yrkeshögskolan in 1421 ansökningar. 446 beviljades. Från Nykvarn kom endast en ansökan. Från Södertälje kom åtta, varav fem fick ja.