Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skepp ohoj - piratskeppet Roter Teufel slussade genom Södertälje

Det är ingen fara - Södertälje håller inte på att attackeras av pirater, även om det nästan 30 meter långa skeppet Roter Teufel kan se olycksbådande ut. Skeppet passerade Södertälje på sin resa från Visby till Västerås.

På måndagseftermiddagen seglade piratskeppet Roter Teufel in mot slussen i Södertälje. Skeppet har färdats från Visby och är på väg till Frösåker brygga och Västerås Historiska Skeppsmuseum, där den "Röde Djävulen" (som namnet betyder) är museets huvudattraktion.

Skeppet är en rekonstruktion av ett förlist vrak som hittades utanför Skanör i Skåne 1992. Vraket är daterat till 1300-talet och tros vara det äldsta vrakfyndet av ett bestyckat skepp. Det ursprungliga skeppet tros ha använts av en grupp pirater som härjade i Östersjön i slutet av 1300-talet.

Rekonstruktionen som seglade genom Södertälje mäter nästan 30 meter på längden, 8 meter i bredd och väger drygt 200 ton.