Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteverket uppmanar: Granska kontrolluppgifterna – annars kan återbäringen försenas

Kontrollera att uppgifterna stämmer.
Den uppmaningen gör Skatteverket när det gäller de drygt 62 miljoner kontrolluppgifter man fått in från arbetsgivare, pensionsutbetalare, banker, bostadsrättsföreningar med flera.

Det alla bör tänka på är:

► Att personnumret stämmer.

► Jämföra kontrolluppgifterna med lönebesked och kontoutdrag.

► Skatteavdrag ska stämma överens med den skatt som står på löne- och kontobesked.

– Se till att få eventuella fel rättade så att deklarationen innehåller korrekta uppgifter. Om en kontrolluppgift är felaktig ska man höra av sig till den som har lämnat uppgiften. Om en kontrolluppgift saknas ska man kontakta den som borde ha skickat uppgiften, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, i en presskommentar.

Risken att skatteåterbäringen betalas ut senare

– Om inte kontrolluppgifterna rättas blir det fel uppgifter i deklarationen. Då måste uppgifterna ändras eller läggas till när man deklarerar. Dessutom finns risken att skatteåterbäringen betalas ut senare än i april eller juni, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Deklarationerna skickas ut i början på mars när Skatteverkets sammanställning är klar. Redan veckan efter, den 8-9 mars, landar den i digital brevlåda för dem som utnyttjar den möjligheten.

Senast den 15 april ska pappersdeklarationen landa i brevlåda/brevinkast hos svenskarna.

Rättningar och kompletteringar uppdateras löpande i e-tjänsten och i appen.