Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteverket synar Blomqvist och Hult

En utredning av var de båda sverigedemokraterna Tommy Blomqvist och Ingrid Hult bor är på gång på Skatteverket.

Annons

Det säger Ola Schön, kanslichef på Södertälje kommun.

– Men det är inget som går på en vecka. Utredningen kan ta upp till sex veckor har jag fått besked om, säger han.

Folkbokföringsexperten Ingegerd Widell säger att det räcker med ett telefonsamtal eller ett mejl för att Skatteverket ska vara skyldigt att göra en så kallad bosättningskontroll. Verket har därefter möjlighet att ändra en persons folkbokföringsort.

Tommy Blomqvist och Ingrid Hult är skrivna i Ronna, hos Ingrid Hults pappa, men bor enligt en rad uppgifter i praktiken i Stångarö i Nykvarn. Blir de skrivna där kan de inte vara kommunpolitiker i Södertälje.

Förra veckan avslöjade LT också att Tommy Blomqvist i de allra flesta fall begär reseersättning för en sträcka betydligt längre än Ronna–stadshuset tur och retur.

Reglerna för var man ska vara skriven finns i folkbokföringslagen. Grundregeln är att man ska vara folkbokförd där man bor. Bor gör man på den fastighet där man regelmässigt tillbringar eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila.

Den som på detta sätt kan anses vara bosatt på fler än en fastighet får, säger lagen, ”anses vara bosatt på den fastighet där han eller hon med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist”.

Folkbokföringslagens sjunde paragraf fortsätter: ”En person ska anses regelmässigt tillbringa sin dygnsvila på en fastighet där han eller hon under sin normala livsföring tillbringar dygnsvilan minst en gång i veckan eller i samma omfattning men med en annan förläggning i tiden.”

Betyder det att man kan vara folkbokförd på en plats där man bara sover en gång per vecka? Ja, om familjen finns på den platsen, enligt folkbokföringsexperten Ingegerd Widell.

– Det går att vara folkbokförd på en plats där man bara tillbringar en natt per vecka. För att bli skriven på en adress man bor så lite på krävs att man har starkare anknytning till den adressen än den där man bor mest, det vill säga att det finns familj där, skriver Ingegerd Widell i ett mejl till LT