Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteverket sågar i fel ände – personalliggaren används felaktigt

Gränsen för kontroll av småföretagare är nådd och den negativa effekten av personalliggare är just nu större än den positiva. I samband med de ändringar i personalliggarsystemet som ska införas från och med den 1 juli 2018 har både politiker och näringsliv reagerat på de tokiga effekter som Småföretagarnas Riksförbund uppmärksammat och lyft fram.

I en debattartikel i Aftonbladet av de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Jörgen Hellman, Maria Strömkvist och Peter Persson försvarar de införandet av personalliggare genom att säga att kontroll behövs mot skattefusk och svart ekonomi. Men de visar också en insikt genom att skriva att ”För mycket av kontroll kan dock hämma näringsverksamheten”.

Småföretagarnas Riksförbund delar uppfattningen att ett personalliggarsystem skulle kunna bli ett fungerande verktyg för att motverka skattebrott och svartjobb. Problemet är att detta verktyg nu används på ett mycket felaktigt sätt av användarna.

Det skulle kunna jämföras med att ge en riktigt bra såg till en snickare och be hen att såga bort murkna delar på ett virke. Snickaren börjar såga i det murkna träet men tycker att sågen är så vass och biter så bra att det är roligare och mer effektivt att såga i det friska, välmående virket på andra sidan. När snickaren slutligen sågat färdigt är det murkna kvar och allt det friska virket söndersågat och fördärvat.

Vems är då felet? De som byggde sågen, de som gav instruktioner, den som sågade eller virket. Det naturliga svaret borde vara att felet låg hos någon av de tre förstnämnda, men som diskussionerna kring personalliggare utvecklats så hävdar samtliga aktörer att det är virkets fel.

Förvisso är landets småföretagare av det rätta virket, men felet har uppstått hos de som gett instruktionerna.

Det är denna anmärkningsvärda slutsats som leder till negativa reaktioner. Förvisso är landets småföretagare av det rätta virket, men felet har uppstått hos de som gett instruktionerna. Därför kräver vi småföretagare att ni politiker ger nya instruktioner. Då kan användarna, skatteverkets kontrollanter, fokusera på att ta bort de murkna delar som saboterar för de som försöker göra rätt i den täta regelskog som omgärdar småföretagandet i dagens Sverige

Erik Sjölander

näringspolitisk talesperson, Småföretagarnas riksförbund

Mats Eriksson

En företagares vardag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel