Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Skattebetalarna får mycket för pengarna”

Johanna Lindell föreslås bli ny ordförande för Oktoberteaterns styrelse på årsmötet i nästa vecka. – Det finns saker att ta tag i och jag vill teaterns bästa och bidra med det jag är bra på, säger Johanna.

Johanna Lindell är välbekant med teatern.

– Min pappa Jotte (Jan-Otto Lindell reds anm.) var med och grundade Oktober. Jag har alltid haft kontakt med teatern. Nu vill man ha in externa personer med en annan kompetens i styrelsen, säger Johanna som jobbat i fackliga organisationer och har lång styrelserfarenhet. Hon bor på Söder och jobbar som vice vd på Arenagruppen.

Oktoberteatern har kritiserats för att den drivs av en inre ”familj”.

Är inte du en del av den?

– Man kan tycka det men jag har inte umgåtts privat med Ninne på 30 år. Min lojalitet ligger i att jag vill göra ett bra jobb som styrelseledamot, säger Johanna.

– Rent konkret ska vi prioritera arbetsmiljöfrågorna.

Den senaste tiden har mycket kritik riktats mot teatern på LT:s kultursidor och i SVT.

– Det är ett antal personer som har gått ut i media och kritiserat teaterns effektivitet. Det handlar om människors subjektiva upplevelser. Jag vet inte hur mycket man ska ta det på allvar. Det är inget jag oroar mig över. Skattebetalarna får mycket för pengarna, säger Johanna och berättar att teatern har gjort jämförelser med andra liknande teatrar.

Är inte det nonchalant att säga så? Runeborg, Qviström och Lindell är alla etablerade och kunniga.

– Siffror och fakta väger tyngst. Man kan fråga sig vad de har för motiv. Jag har inte läst något som har gjort mig oroad. Deras kritik får stå för dem.

I Per Lysanders utredning lyfte han frågan om att Oktoberteatern står inför ett generationsskifte.

– En stor del av ensemblen är född på 70- och 80-talet. Generationsskifte är inget vi har diskuterat i styrelsen.

Flera på teatern är uppåt 70 år, som Mankan, Ninne och Figge.

– De kommer väl inte att jobba för evigt med det är inget vi har diskuterat.