Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatte(S)mäll för pensionärerna

”Att betala skatt är häftigt”, tycker Mona Sahlin. Mindre kvar i plånboken är Socialdemokraternas främsta budskap till folket. Det framgår i klartext i skuggbudgetar och i deras agitation mot alliansen.

Enligt vänsterpakten är mer egna pengar vår tids värsta farsot och orsaken till allt ont i samhället. Om Mona Sahlin ska jämka sina skattechocker med Lars Ohly – ja inte blir det nedåt.

I Sverige har alla fått sänkt skatt sedan Göran Persson lämnade politiken. Nu vill Mona Sahlin ta över framgångskonceptet och ytterligare sänka skatten för pensionärer, något som Jan Björklund (FP) och övriga företrädare för alliansen redan aviserat.

Men socialdemokraterna slarvar med sanningen. I deras förslag ruvar i stället stora skattehöjningar för många pensionärer i storstadsregionerna, och det inte alls enbart för ”de rika”.

Socialdemokraterna vill till exempel återinföra förmögenhetsskatten. En

del kan fly landet med sitt kapital, men husen står kvar på fast grund. Det blir den helt vanliga lojala medborgaren som arbetat och investerat under ett långt liv, som får dela sina fundament, jordkällare och frukter med skattmasen.

För en pensionär som köpte sin villa för ett par decennier sedan och som amorterat av lånet kan en ny förmögenhetsskatt betyda en rejäl skattesmäll. För ett småhus med ett taxeringsvärde på tre miljoner kronor innebär S-förslaget en årlig skattehöjning på 5 000 kronor. Vid ett taxeringsvärde på fyra miljoner och återbetalade lån blir påslaget hela 15 000 kronor per år.

I Södertälje finns det runt 500 villor med taxeringsvärden över 2,5 miljoner kronor. I åtskilliga av dessa bor äldre som ägt husen under lång tid och som betalat av lånen för att trygga ekonomin på gamla dar.

Dessa utsätts nu för ren och skär straffbeskattning. Dessutom vill Socialdemokraterna att fastigheter med taxeringsvärden över 4,5 miljoner kronor ska beläggas med ännu högre fastighetsskatt. Ägare ska, ovanpå dagens fastighetsskatt och den återinförda förmögenhetsskatten, betala ytterligare en procent i skatt på det taxeringsvärde som överstiger 4,5 miljoner kronor.

Förutom alla dessa skatter och pålagor vill oppositionen höja skatten för alla som arbetar, och inte nog med det, kommun- och landstingsskatten på åtskilliga håll i landet. Så när Mona Sahlin påstår att det är ”de rika” som ska få högre skatt stämmer det inte.

Det drabbar betydligt fler – inte minst många äldre.

Riksdagsledamot och talesperson i sociala frågor

Mats Siljebrand (FP)

Gruppledare och kommunalråd i opposition

Barbro Westerholm (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel