Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt straff för filmade övergrepp

Hovrätten skärper straffet mot den 23-årig Södertäljebo som tidigare dömts till fängelse för att ha utsatt en psykisk sjuk kvinna för sexuella övergrepp.

Den uppmärksammade händelsen inträffade en höstkväll 2005 bakom Geneta centrum. Ett grabbgäng tvingade med sig en psykiskt sjuk kvinna i 35-årsåldern bakom centrumet. Under hot tvingades hon klä av sig och föra in en cigarett och en pinne i underlivet samtidigt som grabbarna hånskrattade och filmade med mobilkamera.

Polisen kom händelsen på spåren när de kom över mobilkameran i samband med en annan utredning. Rösten på inspelningen binder 23-åringen till kameran, poliser och kvinnan har vittnat om det i rätten. Under utredningen framkom att även förståndshandikappade förnedrats, men deras vittesmål var alltför vaga för att hålla i rätten.

Tingsrätten dömde 23-åringen, som var 17 år när brottet begicks, till åtta månaders fängelse. Nu höjer hovrätten straffet till tio månaders fängelse för sexuellt ofredande och grovt sexuellt tvång. 23-åringen nekar till brott, han medger att telefonen är hans men att filmerna måste ha skickats till honom av någon annan. Enligt den utsatta kvinnan hotades hon med döden om hon berättade. Efter händelsen har kvinnan försökt ta sitt liv.