Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaparlust och livslust när Karin bytte karriär

När Karin Marklunds tjänst på Astra Zeneca försvann såg hon möjligheten att göra något helt annat. Längtan efter att jobba med textil har nu fått Karin att komplettera syateljén med en verktygslåda.

Makens uttjänta bits och udda skruvmejslar håller inte måttet för inredaren Karin Marklund.

Eftersom återvunnet material, både tyg och möbler, är hennes nisch blir det allt fler egna mindre byggprojekt och bra verktyg är ett måste. Visst kan hon få hjälp av maken som är snickare men hon vill lära sig och kunna själv. Yrkesbytet från kommunikatör till inredningsdesigner har varit en kick.

– Jag har växt flera meter. Man blir på ett sätt en annan person när man får jobba med det man tycker är lustfyllt, berättar Karin.

Tyngdpunkten i hennes inredning ligger fortfarande på textilierna, kuddar i återvunna jeans och linnedukar, men möbelfynd på Blocket och loppisar görs om för att tillföra det där speciella i hennes inredningar.

Att dra i gång ett företag youär så klart inte alla förunnat, Karin fick en peng från Astra Zeneca när företaget drog ner på personalen 2013. Trots att Karin kände att hon

gjorde ett bra jobb där och hade en god inkomst saknar hon inte den tiden.

– Jag har haft signaler att jag inte hamnat rätt. Det har känts i kroppen, att jag inte har trivts och har försakat något.

Nu när Karin har möjlighet att utveckla sitt eget drömprojekt har hon också blivit tryggare.

– Jag har en tro på mig själv, det är ganska härligt. Det har kommit med ålder och erfarenhet. Jag får en väldig energi av det här, säger Karin.

Företaget driver Karin som vilket projektarbete som helst – hon har upprättat både projekt- och kommunikationsplan. Så småningom ska projektet med Karma redesign utvärderas.

– För sju, åtta år sedan hade jag inte vågat satsa, men nu vågar jag mer och mer, berättar Karin.

Under hösten har Karins inredning synts i ”Malou efter tio” i TV4. Som föräldraledig lade Karin märke till att inredningen växlade. När Karin slängde iväg ett mejl till redaktionen hade hon inga höga förhoppningar. Ett positivt svar kom redan samma dag.

– Det var en annorlunda idé till studieinredningen – jag använde nästan enbart återvunnet material.

Ekonomin måste så klart gå runt och familjen har just nu prioriterat bort resor och annan konsumtion för att Karin ska ha möjlighet att ställa om till jobbet som hon älskar.

– Det är så härligt att göra det man vill och vi klarar oss, konstaterar Karin.

I syateljén flödar ljuset in, utanför lyfter frosten fram de jordfärger Karin älskar. Återvunna textilier ligger redo att blir nya spännande projekt.

– När jag får en idé syr jag hela natten, så har det alltid varit, säger Karin.

Har tre roller

Namn: Karin Marklund, 40 år.

Bor: Enhörna

Familj: Maken Fredrik, barnen Ellen, 8, Isak, 6, Joel, 6, och Alice, 2.

Gör: Inredare, projektledare och kommunikatör, tre roller som hon kombinerar i det egna företaget Karma redesign. Namnet syftar på att om man gör gott genom att återvinna får man godhet tillbaka.

Aktuell: Inredde studion för ”Malou efter tio” den 2–13 november. Deltar på Formex den 20–23 januari 2016.

Inredningsdröm: Karin drömmer om ett växthus i trädgården ”Ett extrarum för odling och härliga middagar med vänner”.

Kuriosa: Karin är även utbildad förskollärare.