Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skanskas planer får kritik: "Det är märkligt"

 
Skanskas planer på bergtäkt nära Pershagen
Visa alla artiklar

Skanskas arbete med att anlägga en bergtäkt i Bränninge fortsätter. Nästa tisdag vankas ett samrådsmöte i Allhuset i Saltskog.

Inbjudan om samråd kom lite som en överraskning, eller chock, för många. Inte minst för naturskyddsföreningen i Södertälje:

– Nu är inte jag remissansvarig längre, men det är märkligt att vi inte hört något, eller fått veta om de fortsatta planerna, säger Lars Klasén. Men det har hänt förr, att de mest märkliga planer rullar vidare.

Ett samrådsmöte krävs och fungerar som ett underlag till den slutgiltiga ansökan som lämnas in till Länsstyrelsen (via miljönämnd och andra berörda myndigheter).

LT var ute på Bränningeberget i höstas när de berörda grannarna fick chansen att svara på samrådsunderlag. Många var upprörda då, och av att döma av reaktioner på Pershagens Facebooksida lär det bli protester på samrådsmötet 14 juni.

Skanska vill få tillåtelse att bryta berg på Bränningeberget, mellan motorvägen och järnvägen söder om Bränningeån, och norr om sjön Lilla Lanaren.

Marken, cirka 50 hektar ägs ännu så länge av en privatperson.

Skanska avser att, i första hand, ansöka om tillstånd om att bedriva verksamhet i 30 år, något som skulle påverka miljön direkt, men också trafikmiljön i Pershagen då uppemot 180 tunga lastbilar per dygn beräknas trafikera på gamla Nyköpingsvägen, förbi skolan, bland annat.