Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skänker matsvinnet till flyktingar

Hasse Svalin har en fin idé – grönsaker som inte duger i butiker, men som det inte är något fel på, kan användas till mat som skänks till flyktingar eller andra utsatta.

Restaurang Svalins spis ägare, Hasse Svalin, har lång och gedigen erfarenhet som krögare. Nu driver han köket på folkhögskolan Vårdinge by, där han lagar ekologisk och vegetarisk mat.

När flyktingströmmarna började tillta och behovet av hjälp efterfrågas, fick Hasse idén att till viss del lösa två av världens problem – mat till flyktingar och matsvinn.

– Idén är att ta tillvara de grönsaker som butikerna tänkt slänga och laga mat på det som fortfarande går att använda, säger Hasse.

Men att få grönsaker skänkt är svårare än vad han hade räknat med.

– Än så länge är det bara Ekolådan som skänker, jag hoppas att fler butiker kan tänka om och öppna upp för att ge bort överblivna grönsaker till oss, säger han.

Det är studerande på skolan som lagar maten tillsammans med Hasse.

– Det finns ett behov hos de flesta att vilja hjälpa till, det har fungerat jättebra, det är inget tvång, men det har aldrig varit något problem att få ihop det.

I köket doftar det av curry, spiskummin, koriander och vitlök. Hasse stökar bland kastrullerna och rör om i ett kärl. Oftast är det grytor som tillagas, som ska kunna värmas i kastrull efter leveransen.

– Jag har fått veta att maten funkar bra, att den uppskattas hos dem som tar emot den, säger Hasse.

En vision är också att skolan ska öppnas upp för ett möte med flyktingar. Kanske för att byta erfarenheter kring mat.

– Hur kryddar de maten i Syrien? Det hade varit intressant att få nya infallsvinklar, men vi får se hur situationen utvecklas.

På sistone har förfrågan med maten minskat något.

– Gissningsvis har det med de nya tuffare gränskontrollerna att göra, kanske det kalla vädret och vem vet hur mycket Sverigedemokraternas propaganda på plats vid Medelhavet har påverkat flyktingströmmarna hit, säger han.

Om Hasse själv fick välja så skulle projektet med att skänka mat till behövande flyktingar få fortsätta.

– Jag hoppas att vi på Vårdinge kan fortsätta att bidra med något till världen och att fler butiker kommer att skänka överblivna grönsaker till oss.

Svalins spis tar emot grönsaker och tillagar maten i restaurangen med hjälp av frivilliga.

Sedan transporteras maten till utlämningsplatserna av Vala Hantverksskola som är dagligverksamhet för personer med en utvecklingsstörning med inriktning på hantverk.

– Det är ett koncept där alla vinner, varken vi eller butikerna behöver lägga in några pengar, det kostar ingenting för någon av oss och alla inblandade får chansen att göra något för utsatta människor, säger Hasse.

Svalins spis

Sedan höstterminen 2013 driver Svalins spis köket på folkhögskolan Vårdinge by mellan Mölnbo och Gnesta.

Vårdinge har sedan 1950-talet varit känt för

sin folkhögskola, som

har inriktning på konst, hantverk och keramik.

Restaurangen serverar ekologiska, vegetariska och veganska luncher som är kravmärkt till 50 procent.

Källa: svalinsspis.se