Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skandalläkaren riskerar att bli av med legitimationen

Skandalläkaren på Luna vårdcentral är fortfarande verksam och jobbar i dag på en vårdcentral i en närliggande kommun.

Skandalläkarens anställning inom Stockholms läns landsting upphörde den 18 mars i år. Men hon har varit anställd sedan den 1 november 2015 i ett annat landsting i en närliggande kommun.

– Hon jobbar på en vårdcentral i X (kommunens namn) och har varit anställd där sedan den 1 november 2015, säger en HR-specialist på det aktuella landstinget.

Men skandalläkaren riskerar att bli av med sin läkarlegitimation. Det får IVO:s utredning nu visa.

”..bedöms föreligga skälig anledning att befara att leg läkare och specialist i allmänmedicin N.N. kan utgöra fara för patientsäkerheten”.

Så står det i IVO-anmälan av skandaldoktorn. IVO utreder nu vad som kommer att hända med kvinnan.

– Jag har precis igångsatt utredningen, det jag gör nu är bland annat att begära in yttranden och journaler. Yrkesutövaren har till den 1 juni på sig att yttra sig, säger Kerstin Gudmundson, inspektör på IVO.

Det är IVO som rekommenderar hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) om att återkalla hennes läkarlegitimation om det blir aktuellt och det är i sin tur HSAN som beslutar om det.

– Om vi finner att det finns underlag så yrkar vi för det, säger Kerstin Gudmundson.

Men det är inte säkert att kvinnan blir av med sin läkarlegitimation.

– Även om det är många klagomål så är det främst de som rör patientsäkerhetsrisk som är intressant för oss. Det är värt att nämna och det är höga rättssäkerhetskrav, säger Kerstin Gudmundson och fortsätter:

– Man måste kunna visa att en patient kommit till skada och dessutom kunna visa att läkaren gjort fel. Men man måste ha absolut rätt och bevis när man kommer till HSAN som är en domstolsliknade myndighet.

15 av de 50 klagomålen har bedömts som en risk för patienten.

LT har sökt verksamhetschefen på den vårdcentral där kvinnan är verksam i dag.