Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadlig hjärtefråga

Utmaningarna kring integration beskrivs ofta som gigantiska, ibland rent ut sagt astronomiska. Arbetslöshet, fattigdom och kriminalitet präglar rapporteringen från landets invandrartäta orter. Södertälje är givetvis inget undantag, nu senast i och med mediernas intresse för Ronna. Men är det då så illa? Ja, delvis.

Av samtliga OECD:s medlemsländer utmärker sig Sverige som det land med störst skillnad i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda. Allra längst bort ifrån arbetsmarknaden står utrikes födda kvinnor. Och när Olof Åslund, generaldirektör för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, ger sin framtidsprognos kan misslyckandet tyckas vara skrivet i sten.

Han menar nämligen att utan en förändring av de mönster vi ser i dag så kan vi om 10–20 år räkna med samhällsproblem av betydligt större omfattning.

Men bilden av en hopplös situation med trubbiga verktyg är bara delvis sann.

För lösningarna är många gånger lika uppenbara som problemen.

Jag ska ge er ett exempel: vårdnadsbidraget trädde i kraft 2008 och har sedan dess införts i omgångar i drygt 100 av landets kommuner. Bidraget uppgår till högst 3 000 kronor per månad för barn mellan ett till tre år och ger vårdnadshavaren möjlighet att välja att själv stanna hemma och ta hand om barnet.

Bidraget – som är Kristdemokraternas hjärtefråga – har sedan dess utnyttjats i begränsad grad, enligt SCB:s rapportering.

Men vilka är det då som lockats att lösa sin vardag på detta sätt? Jo, kvinnor i allmänhet (90 procent av användarna) och utrikes födda kvinnor i synnerhet.

Med facit i hand driver alltså regeringen i dag en politik där man med bidrag som incitament förflyttar kvinnor som redan står långt ifrån arbetsmarknaden ännu längre bort. Allt i valfrihetens namn.

Det menar även forskarna Åsa Olli Segendorf och Tommi Teljosuo från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, som tittat närmare på sysselsättningen bland landets invandrare. De visar just att vårdnadsbidraget, precis som dagens utformning av föräldraförsäkringen, har kommit att bli rena kvinno- och fattigdomsfällor.

Det är ingen överdrift att hävda att KD:s hjärtefråga således även är rent skadlig för integrationen. Södertälje kommun valde därför 2011 att ta bort möjligheten att söka den här typen av bidrag. I en tid när integrationsutmaningarna behöver tas på allvar är därför ett avskaffande av vårdnadsbidraget även på nationell nivå en självklarhet.

Grundare av Sverigesresurser.se, debattsajt för integrationsfrågor

Amanda Björkman