Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadeståndet sänkt till 600 000 kronor

Killarna som eldade upp Hovsjöskolan har ­tidigare fått sina straff. Nu döms de att betala skadestånd på 600 000 kronor var.
Resten av kostnaden på 50 miljoner kronor får skattebetalarna stå för.

Det var den 11 augusti 2009 som mer än halva Hovsjöskolan brann ner.

Polisutredningen visade att två killar, 15 och 16 år gamla, hade lekt med alcogel och tjyvrökt. De åtalades och dömdes för mordbrand, och den ene fick sedan sitt straff skärpt till grov mordbrand.

När rättsprocessen blev klar tog nästa process – om skadestånden – fart. Södertälje kommun, Telge Hovsjö och Trygg-Hansa som försäkrade skolan yrkade sammanlagt skadestånd på 25 miljoner kronor från var och en av killarna.

Tingsrätten har kartlagt killarnas bakgrund för att bedöma hur mycket som är rimligt att de kan betala tillbaka.

”Om jag måste betala hela skadeståndet kommer jag inte arbeta eftersom det skulle kännas meningslöst”, säger en av killarna i förhör.

Tingsrätten anser att skadeståndskraven är ”mycket betungande” och att de ”skulle utgöra ett starkt hinder för anpassning i samhället”.

Rätten anser därför att trots att de gjort sig skyldiga till ett uppsåtligt, allvarligt brott bör de få skadestånden sänkta till 600 000 kronor var plus ränta.

Läs vad killarnas juridiska ombud och kommunens jurist tycker om skadeståndet i dagens pappers-LT eller köp en digital tidning här på fliken nedan.