Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvården får frågor om vinterkräksjuka

Vilka sjukdomar härjar för närvarande och hur ser läget ut i vården under jul- och nyårshelgerna? LT har tagit tempen på Stockholms läns landsting.

Rådgivningstjänsten 1177 Vårdguiden har mycket att göra. I början av december ökade samtalen med elva procent från den ena veckan till den andra.

Det som folk ringer om mest just nu är inte helt otippat vinterkräksjuka.

Det gäller både för barn och vuxna. För vuxna handlar frågorna även om matförgiftning på julbord, halsont, influensa. För barn dominerar bland annat klämskador, förstoppning och feber.

– På 1177 Vårdguiden svarar en sjuksköterska dygnet runt för att vägleda till rätt vårdnivå eller ge egenvårdsråd. Den som behöver en läkarbedömning på grund av lättare infektion får den allra bäst på en närakut eller husläkarmottagning, säger chefsläkaren Anna Nergårdh.

Årets julhelg innehåller färre röda dagar än förra året vilket ger fler dagar när vården är öppen som vanligt. Flera av länets akutsjukhus kommer ha lika många eller fler vårdplatser öppna än förra året.

Sjukvården upplyser om att den allra största delen patienter både med kroniska och övergående sjukdomar tas emot av specialister på länets husläkarmottagningar. De är öppna på vardagarna under helgperioden, medan närakuterna håller öppet på kvällar och röda dagar.

De tio vanligaste diagnoserna på närakuterna, jul och nyår 2014

1.Förkylning

2.Stukningar, vrickningar och sår

3.Halsfluss

4.Urinvägsinfektion

5.Öroninflammation

6.Hosta

7.Hudinfektion

8.Akut bronkit

9.Bihåleinflammation

10.Lunginflammation