Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuktalen ska pressas med ny reform

Ett regeringsförslag får kritik av Sveriges kommuner och landsting. Men i Södertälje är man försiktig. – Ja, jag vill se förslaget i sin helhet först, säger kommunalrådet Elof Hansjons.

Annons

Den nya sjukreformen innebär, om den blir verklighet, att arbetsgivarna ska betala 25 procent av sjukpenningen för anställda från och med sjukdag 91. Så vill regeringen hindra att kostnaderna för sjukförsäkringen växer till runt 50 miljarder kronor.

Arbetsgivarna kompenseras med en generell sänkning av arbetsgivaravgiften. Men förslaget får kritik från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Det här förslaget drabbar kommuner och regioner som redan har det tufft med höga ohälsotal, arbetslöshet och där det är ekonomiskt tufft. Vi tror att det är helt fel väg att gå, säger Lena Micko (S), ordförande, till TT.

Regeringen hoppas med förslaget få ner sjuktalen mellan fem och tio procent. I Södertälje i fjol var 8,18 procent av de kommun-anställda sjukskrivna. I Nykvarn var den siffran 8,0 procent. Flest sjukskrivna i Södertälje fanns inom förskolan, 10,94 procent. Men kommunalrådet Elof Hansjons vill inte uttala sig om hur regeringsförslaget kan slå mot Södertälje.

– Nej, jag håller en viss försiktighet i frågan. I ett sådant här förslag måste man ha koll på detaljerna, säger Hansjons till LT.