Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukskrivningarna fortsätter att öka

Strax innan nyår presenterade försäkringskassan statistik över bland annat sjukpenning för november 2015. Den visar att antalet sjukskrivningsdagar ökar.

Sjukpenningtalet för hela Sverige i november var 10,4 dagar. En ökning med 1,1 dagar på ett år. Motsvarande siffra för Södertälje kommun var 10,9 dagar. En uppgång med 0,6 dagar på ett år.

Det här är en negativ trend, både nationellt och lokalt, som pågått sedan december 2010. LT ringde upp utvärderingschefen Jan Larsson på försäkringskassan för att få veta mer.

Varför ökar antalet sjukdagar?

– Vi har inget entydigt svar på det. Vi tror att det är en rad olika faktorer som spelar in. En faktor som vi vet spelar stor roll är de ändrade reglerna för sjukersättning som infördes 2008 som innebar att man inte kunde få tidsbegränsad sjukersättning längre. En del av dessa personer får sjukpenning nu tror vi. Vi räknar med att de står för hälften av uppgången. Vi har också ett stort inflöde av nya sjukskrivningar.

Är det ett tecken på ett tuffare arbetsliv?

– Det kan finnas med i bilden. Det är säkert en av många faktorer. Sedan ska man komma ihåg när man spekulerar i detta att andelen sjukskrivna är ännu större bland de arbetslösa. Så det finns inga enkla svar.

Vilka diagnoser handlar det om?

– Det är ofta olika typer av psykisk ohälsa. Generellt är det inte traditionell psykiatrisk sjukdom, till exempel schizofreni eller andra psykotiska tillstånd, utan mildare former av psykisk ohälsa. Mycket är stressrelaterad ohälsa.

Finns det särskilda grupper som dominerar?

– Ja, kvinnor dominerar sjukskrivningarna. Enkelt uttryckt är två tredjedelar kvinnor. Det har inte alltid varit så eftersom de stora grupperna av kvinnor kom in på arbetsmarknaden på 70- och 80-talen. Men åtminstone under de senaste decennierna, när kvinnorna varit lika många som männen på arbetsmarknaden, har antalet sjukdagar ökat mer bland kvinnor.

Vad ser försäkringskassan för lösningar på detta?

– Vi önskar att det fanns en enkel lösning, men vi tror inte att det gör det. Det är flera faktorer som samverkar och vi tror att det krävs insatser från många olika aktörer. Både sjukvården, arbetsgivare och försäkringskassan. Vi tror också, även om det är svårt, att man måste tänka förebyggande. Det gäller att försöka hindra att många blir sjuka, att skapa ett arbetsliv så att folk slipper bli sjuka.

Trots att sjukdagarna ökat år efter år är det fortfarande inget alarmerande läge.

– Nej, det ligger fortfarande på vad vi brukar kalla historiskt låga nivåer. De ligger på europeisk nivå. Men utvecklingen är klart negativ. Det är klart att det är ett bekymmer. Fortsätter det så här är vi på väg mot helt andra nivåer, säger Jan Larsson.

Så beräknas sjukpenningtalet

Sjukpenningtalet anger antalet dagar per person om alla sjuk- och rehabiliteringspenningdagar under ett år slås ut på alla försäkrade individer.

Källa: forsakringskassan.se