Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukdomen kunde inte hindra henne från att hjälpa

När Olivia Särnblad hörde talas om flyktingkatastrofen i somras ville hon göra något. Tillsammans med gymnasiekamrater startade hon en insamling.

Egentligen började allt ett år tidigare, sommaren 2014. Olivia Särnblad, 18 år, går andra året estetiska programmet på Novalisgymnasiet i centrala Järna, och det var på det gymnasiet en lärare vid skolstarten upptäckte att det bodde en romsk familj på skolans

parkering.

Läraren tog familjen under sina vingar och de erbjöds jobb som vaktmästare på skolan och fick hjälp att ordna bostad. För att öka förståelsen för deras situation fick skolans elever ställa frågor till dem med hjälp av en tolk.

När Olivia förstod hur situationen såg ut i Rumänien ville hon genast hjälpa till.

– Jag hade fördomar innan, men det ändras så fort man får sitta i samma rum

som dem och höra deras berättelser, säger hon.

Skolan började planera en resa till Rumänien där de skulle hjälpa till att rusta

upp hus. Tanken var också att göra reportage om hur situationen såg ut. Men när Olivia återvände till skolan efter sommaren 2015 var flyktingkatastrofen i Medelhavet ett väldokumenterat faktum, och skolans fokus skiftade tillfälligt.

Olivia kände att något behövdes göras. Tillsammans med andra engagerade på skolan och några lärare startade de en insamling för att hjälpa människorna på flykt. En grupp startades på Facebook och efter att den delats på sociala medier började bidragen ramla in.

Kläder, skor, hygienartiklar och barnvagnar fanns bland sakerna som lämnades in för att hjälpa behövande.

– Det är fint att det finns så många människor som vill skänka saker.

Olivia blev ansvarig för att organisera insamlingen, som skulle gå till flyktingar som hamnat i Ungern. Hon lade ner mycket tid på projektet, både i skolan och på fritid och helger, och meddelandena från människor som ville bidra blev allt fler.

I slutet av november drabbades Olivia av en hjärnblödning och lades in på sjukhus. Insamlingen, som då höll då på att lida mot sitt slut, fortsatte hon att sköta från sjukhussängen.

Det hon inte kunde göra täckte andra upp för.

– Man hade ju inte så mycket att göra på sjukhuset i vilket fall, säger hon.

Efter jul kommer skolan starta en ny insamling för att hjälpa behövande. Resan till Rumänien planeras också bli av i framtiden.

– Man vill hjälpa alla. Jag vill få alla att må bra, säger Olivia.

Under julhelgen hjälpte Olivia hjälpa till vid flyktingmottagandet på Stockholms central, och i framtiden vill hon helst jobba som polis, för att på så sätt fortsätta hjälpa människor i nöd.

– Jag har alltid velat hjälpa andra, det här är inget jag kommer släppa. Jag vill fortsätta hela livet.

Så här kan du hjälpa

Vill du också bidra med något har Olivia Särnblad tips.

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något, menar Olivia.

Här är hennes bästa tips: