Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukdomen höll på att knäcka SSK-nyförvärvet

Körtelfebern höll på att sätta stopp för karriären. Nu är SSK-nyförvärvet Simon Karlsson tillbaka på is – efter nästan två års sjukdom.

Mats Waltin blåser i pipan. Samtidigt lämnar spelarna egen blå för att så snabbt som möjligt ta sig över till andra sidan.

En tuff avslutning på gårdagens träning för SSK:s senaste nyförvärv.

Kanske inte så konstigt.

Ispasset är ett av de första Simon Karlsson gör på ett och ett halvt år.

– Det är väl som för alla andra, man är lite trött innan man kommer in i det. Men det kunde varit bättre.

Historien har han fått berätta flera gånger de senaste åren – den om hur körtelfebern nära nog satte stopp för hockeyframtiden.

– Nej, det är en del i jobbet, svarar Simon Karlsson på frågan om han är less på att tala om sjukdomstiden som varit.

SSK:s nya back – 189 centimeter lång och 23 år gammal – har sin fostran i Karlskrona HK. Det var också där han säsongen 2 013–2 014 spelade när sjukdomen smög sig på.

– Någon gång där efter jul fick jag feber. Det tänkte man ju inte så mycket på, det var ju bara feber.

Men febern återkom – igen och igen och igen.

– Det gick väl en och en halv månad då det gick så fram och tillbaka. Sen var det någon dag då det bara tog tvärstopp. Jag kom knappt upp ur sängen, jag låg helt däckad i en vecka.

Simon Karlsson fick åka in till infektionskliniken i Karlskrona, där läkarna kunde konstatera att han drabbats av körtelfeber.

– De sa att jag skulle vila en månad. Efter en månad brukar man känna sig bättre, men läkarna sa att i vissa fall – en av tio – så blir det värre än så. Jag var väl en av dem.

En månad kom att bli till två år, och någon speltid i HV71, som han i samma veva skrivit kontrakt med, blev det inte.

– Jag började träna igen i juni 2 014. Då gick vi från noll till 100. Det kändes som om man sprungit ett maraton varje dag. Nu när man ser tillbaka på det så var det ju väldigt dumt, men jag var ju i ett nytt lag och i SHL och ville visa framfötterna.

I augusti samma år tog det stopp igen. Sedan dess har han inte tränat förrän

i mars i år.

– Det är väldigt många dagar då man tänkt att att det går nog inte att komma tillbaka, men då bestämde jag mig för att det är nu eller aldrig. Det fick bära eller brista, jag ville inte känna att jag inte gav det en sista chans, säger Karlsson som succesivt började bygga upp kroppen på ett gym i Ronneby.

Trots Karlssons sjukdomshistoria menar SSK:s sportchef och huvudtränare Mats Waltin, att det var ett enkelt beslut att värva backen till klubben.

– Jag bär på min övertygelse om honom och han bär på sin övertygelse. Det sammantaget gör att jag tycker att det var ett lätt beslut, säger Mats Waltin.

För Simon Karlsson väntar nu ytterligare en lång resa för att få flåset tillbaka. Exakt när backen kan vara i spel är osäkert.

– Det är väldigt svårt att säga. Det är väl mest hjärta och lunga – alltså konditionsmässigt  som är den tyngsta och jobbiga biten. Det kommer nog ta ett litet tag innan man kommer in i det fullt ut, säger Simon Karlsson som är tacksam över att SSK satsar på honom.

– Det är klart att man varit lite orolig att ingen skulle våga. Men det var ändå fem, sex lag i allsvenskan som visade intresse nu.

– Jag är väldigt glad över att få vara tillbaka.