Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju personer häktade - Tingsrätten fryser 3,8 miljoner kronor

Totalt sju personer är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt bedrägeri. Den som misstänks för grova skattebrott och grovt bokföringsbrott är släppt.

Kyrkohärvan som började nystas upp i tisdags fortsatte även under fredagen då fem anhållna som misstänks för grova bedrägerier häktades på sannolika skäl. Totalt är nu sju personer häktade i härvan – fem män och två kvinnor i åldrarna 48 till 65 år gamla.

Samtliga misstänks för att ha lurat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att betala ut felaktiga bidrag på totalt 3,8 miljoner kronor till två föreningar inom den syrisk-ortodoxa kyrkan. Häktningarna gäller till och med den 19 februari.

Ytterligare en person satt anhållen för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott rörande festverksamhet, vilket utreds av Ekobrottsmyndigheten. Den misstänkta personen försattes i går på fri fot.

– Det finns inte skäl att frihetsberöva personen men misstankarna kvarstår, säger Per Kjellstrand, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Två anställda vid Arbetsförmedlingen har även hörts men inte anhållits. 

Finns det fler misstänkta?

– Det kan jag inte kommentera. Förundersökningen fortsätter.

Brottsligheten misstänks i stora drag ha gått till så att ett antal så kallade stödpersoner – arbetslösa med handikapp – har fått enklare jobb i föreningar inom kyrkans regi, där Halef Halef är ställföreträdande. Pengarna från främst Arbetsförmedlingen men även Försäkringskassan har gått till föreningen för att finansiera stödpersonernas löner. Men personerna misstänks inte ha varit på plats.

Tingsrätten beslutade på fredagen om kvarstad på drygt 3,8 miljoner kronor. Det rör sig om kontanter som fryses på konton och del av en fastighet – värden som återgår till myndigheterna vid fällande dom.