Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju län svarar på Trafikverkets plan: ”Satsa på Mälardalen - gynna hela Sverige”

Mer resurser till drift, underhåll och investeringar i framtidens vägar och spår måste till. Det enas sju län i Stockholm-Mälarregionen i ett gemensamt svar på Transportstyrelsens förslag till nationell plan för transportsystemet.

Förutom mer satsningar på infrastrukturen i Stockholm-Mälardalen krävs rätt prioriteringar i var, hur och när resurser satsas. Det skriver sju län under på i en debattartikel i Dagens samhälle på torsdagen. I artikeln meddelar representanter för Stockholms, Uppsala, Västmanlands, Örebro, Sörmlands, Östergötlands och Gotlands län att man ställer sig bakom ett gemensamt svar på Transportstyrelsens förslag till nationell plan för transportsystemet.

- Satsningar på både spår och vägar i Stockholm-Mälarregionen gynnar hela Sveriges tillväxt. Kapacitetsbrister i vår region sprider sig snabbt till andra delar av landet. Redan beslutade projekt måste fullföljas och nya investeringar göras där nyttan är som störst, säger Erika Ullberg (S), ordförande i Mälardalsrådet och oppositionslandstingsråd Stockholms län.

Debattartikeln publiceras i samband med Mälardalsrådets infrastrukturdag i Stockholm för Stockholm-Mälardalen den 7 december där Mälardalsrådets arbete inför Transportstyrelsens beslut diskuteras.

- För vår del är fyrspåret helt avgörande för en fortsatt positiv utveckling, ökat bostadsbyggande och hållbar tillväxt, men också för tillgängligheten till Arlanda och vår internationella konkurrenskraft. Men för att vi ska nå full potential måste vi få en tydlig tidsplan för färdigställandet, inte bara den första delen, kommenterar Bertil Kinnunen (S), regionråd Region Uppsala, i ett pressmeddelande.

Artikelförfattarna trycker på sju specifika krav på staten. Bland annat att Ostlänken måste färdigställas 2029, att fyrspår Uppsala-Stockholm behöver byggas ut och att Mälarbanan och Svealandsbanan måste förstärkas.

- Att göra det möjligt och leva, arbeta och bo i hela Västmanland är oerhört viktigt. Genom vårt remissvar tar vi ett tydligt steg mot det och det är oerhört glädjande, säger Tommy Levinsson (S), regionråd Region Västmanland, i pressmeddelandet.