Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölin: Tidernas viktigaste derby – vinn eller sikta på kval

LT-sportens Jacob Sjölin skriver om söndagens ödesderby – det viktigaste som Södertälje hittills sett.

Linus Malmborg hoppade hopprep i det som brukar vara arenans mixade zon. När Stefan Ilic passerade lyste Assyriskakaptenen upp – det fanns inte en skugga av outbetalda löner i det ansiktet. Spelarna började gnabbas inför derbyt.

”Det är de här matcherna man lever för”, sade Linus Malmborg.

Bara sekunder senare tonade han ned betydelsen. ”Bara en vanlig vecka”, hette det då.

Eller hur.

Det här är det viktigaste derbyt Södertälje har sett.

Aldrig förr har så mycket legat i vågskålen.

Aldrig förr har båda klubbarnas existens i superettan stått på spel. 2014 låg Assyriska pyrt till – nu är båda lagen där.

Klubbarna står vid ett vägskäl. Åt det ena hållet pekar en skylt det står ”förlust” på. Det är en mörk, dåligt upplyst utförsbacke – med alla förutsättningar att sluta i division ett.

För det lag som förlorar får rikta in sig på att klara en kvalplats.

I bästa fall.

Det brukar krävas strax över 30 poäng för att klara kontraktet utan kval. Och för att nå dit behöver det lag som förlorar vinna fem eller sex av de sista tio matcherna.

Högst osannolikt.

Kryss? Ja, det är lika illa. För båda. Därför förväntar jag mig att man går för en seger som kan ge en skjuts inför hösten – men räknar med lag som samtidigt inte vill riskera att förlora.

Det där är en mental balansgång där de mest erfarna spelarna – som Lolo Chanko, Alex Michel, Malmborg och Fredrik

Holster – måste leda.

Assyriska har även en annan mental balansgång att klara av – och den är rätt grundläggande: hur sköter du jobbet när räkningarna inte är betalda? Spelarna ges inga vidare förutsättningar att prestera.

Att klubben återigen står med mössan i hand och ber om miljonbelopp väcker frågor. Det är bara ett år sedan sponsorer och fans räddade elitlicensen. Så vad gör klubben med sina finanser, egentligen?

Så sent som i maj, i samband med att Tor-Arne Fredheim sparkades, sade ordförande Sargon Demirdag att prognoserna för årets resultat såg goda ut.

Nu är det kris. Igen.

En och en halv miljon kronor i plötsliga skulder är ingen liten räknemiss.

Styrelsen har en hel del att förklara och gav inga raka svar i torsdags.

Det ser oprofessionellt ut – och det här sätter så klart klubbens framtid på spel.

För om ekonomin inte stabiliseras spelar det ingen roll om Assyriska vinner derbyt eller håller sig kvar. Då är det ändå bara en tidsfråga innan klubbens långa epok i superettan är över.