Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölin: Inlånad festfixare ger hopp inför hösten

Tvivlade någon på det här derbyts betydelse? Ingen kan göra det nu. När Lolo Chanko ledde allsången – euforisk som vid ett ligaguld – skilde en planbredd supportergrupperna åt. Det kunde lika gärna ha varit en ocean.

Medan Syrianskas fans svävade runt i en dans som inte ville ta slut stod Assyriskas diton med uppfällda paraplyer under en mörknande himmel.

Kontrasten var total.

Och fullkomligt logisk.

Det har förvisso varit en sommar där defensiven skördat framgångar.  Sverige täppte till ytor och slet sig till en OS-final. EM var försvarsfästningarnas förlovade mästerskap.

Men ibland är fotbollen så pass enkel att det bästa laget vinner. Som i går.

Syrianska var modigare, kreativare och taktiskt mer skärpta. Bättre, helt enkelt.

Och nu är det Assyriska som stirrar ner i avgrunden.

Det var egentligen inget fel på ansatsen. När de tungt röda bengaldimmorna lyfte från arenan rusade båda lagen ur startblocken. Utan tvekan. De tidiga duellerna var hårda. Adrenalinstinna. Och Assyriska tycktes få ett grepp om tillställningen.

Men kvaliteten svek – och taktiken föll igenom. Det blev för lågt. För passivt.

Klebér Saarenpää visade skärpa som matchcoach, när han såg Assyriskas 3–5–2-formation och redan efter sex minuter skiftade kant på Stefan Ilic och Heradi Rashidi.

Rashidi plågade Kenny Pavey och Joakim Askling på AFF:s högersida – och allteftersom tog Saarenpääs lag över spelet.

AFF hade stundtals åtta spelare i eget straffområde. Då blev det dels lättare för Syrianska att vända spelet, dels långt fram när bollen väl vanns. Trebackslinjen hjälpte AFF i luftspelet mot Mattias Mete och Yoann Arquin, men den gjorde också att laget tappade en spelare offensivt.

Assyriska skänkte bort initiativet. Det straffade sig. Visst, Assyriska fick till en slutforcering – men Syrianska vann välförtjänt. Kanske var det inte heller någon slump att Rashidi låg bakom målet. Han verkade ju trivas i atmosfären. Med sin första bollkontakt snurrfintade han på mittplan. En aptitretare.

För senare, före 1–0, tråcklade han sig förbi Daniel Sliper och skojade bort David Durmaz.

Klass.

Märkligt att ingen av Södertäljelagen plockade upp honom i vintras – men med tre assister på fem matcher ser Rashidi ut att kunna bli en dörröppnare för Syrianska i höst. Välbehövligt. För det stora arbetet återstår – även om Syrianska nu regerar i stan för en kväll.

Derbysegern ger klubben hopp. Ny luft. Tilltro.

Assyriskas ok av ångest blir däremot bara tyngre och tyngre.