Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölin: En förlust att bygga vidare på

Större, starkare – och helt ohotade segrar. Fraport vann, men Kings bakplansduo visade upp ett spel som lovar mer.

I Frankfurts stadskärna glittrar skyskrapornas silhuetter. Basketlagets kärna är passande nog två tyska torn: den tyske EM-centern Johannes Voigtmann och powerforwarden Danilo Barthel. Och även de glimrar, vilket Kings fick se på nära håll.

De svenska mästarna hade inga svar mot insideduon. Inte för att man inte försökte. Kingsförsvaret kastade till synes allt man hade mot Voigtmann och Barthel, man hjälpte och försökte hinna rotera. Men Fraport Skyliners visste hur de skulle svinga bollen och hur de skulle utnyttja sitt övertag.

Barthel stod för 21 poäng i matchen. Voigtmann för 22, varav 14 i den andra perioden.

Tillsammans med det faktum att Kings knappt kom åt returer – 43–21 till Fraport – blev insidespelet helt avgörande. Det kan vara lite nyttigt för perspektiv.

För Södertälje Kings var det en historisk framgång att avancera till det andra gruppspelet. För Fraport Skyliners är det inte ens minimikravet. Förra säsongen gick det tyska laget till Final Four i Eurochallenge. I höst är de fortfarande obesegrade. Klubbrepresentater jag pratade med på plats var glasklara med årets målsättning: Seger.

Och den tyska kärnan med Voigtmann, Barthel och Klein ska med rutinen från förra säsongen ta laget till nästa nivå. Det laget skulle Kings ta sig an utan tio speldugliga pjäser. Vilket givetvis blev för tungt. Stadigt, stadigt gled hemmalaget utom räckhåll.

Och ändå, ett litet tag gick det att fundera på om Kings faktiskt skulle kunna lura oddsen.

Nick Spires flyttades i och med Toni Bizacas och Adam Ramstedts (den unge forwarden stukade foten på måndagens träning) skador till position fyra. Vedran Bosnic behövde all storlek han hade tillgänglig för att försöka bromsa Voigtmann och Barthel. Som powerforward hamnar Spires längre från korgen – och tog tidigt chansen att sänka säsongens första trea. Det är ett skott som om Spires kan utveckla jämnheten kommer att göra stor nytta för Kings. Av bara farten sprang Aaron Anderson i två poäng och ett bonuskast.

2–6.

Hemmapublikens handklappor tystnade.

Tillfälligt.

För sedan kom knocken. Den som gjorde att Kings stapplade resten av matchen. Fraport Skyliners gick loss i ett förödande 15–0-ryck, som Barthel avslutade med en alley oop-dunk och en regnbågstrea. Men Kings resignerade aldrig, trots att det rann iväg till en 31 poängsförlust. Och en sak kan laget ta med sig: Davis Lejasmeiers och Skyler Bowlin visade stundtals upp ett stort spel på bakplan.

Lejasmeiers satte en rad stora skott, men framförallt Bowlin tog verkligen tag i Kings anfall i den andra perioden. Amerikanen såg ut att ha grönt ljus att skjuta, och gick en match i matchen med Voigtmann. Pointguardens 13 poäng i perioden och 16 i matchen kan han vara nöjd med. Deras insatser kan båda guardarna och Kings bygga vidare på.