Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölin: Bosnic har rätt – Kings måste höja sig i semi

Medan de andra titelkandidaterna redan i kvartsfinalerna är indragna i holmgångar kunde Kings på söndagen kvittera ut semifinalbiljetten. Om det var nöjda, leende spelare och ledare som mötte pressen efteråt? Inte mycket.

Väldigt dåligt, sade Toni Bizaca om insatsen. Han menade att det här inte skulle ta laget förbi en semifinal.

Skyler Bowlin – Kings genomgående bäste spelare tillsammans med Aaron Anderson, som han spelar just nu – pekade på tredje perioden som ett stående problem den senaste tiden.

– Vi behöver fixa det om vi ska kunna gå för titeln, sade pointguarden.

Coach Vedran Bosnic levererade ändå den

skarpaste kritiken.

– Det kan vara en brist på motivation för en del av mina spelare. Och det gillar jag inte, jag var väldigt arg över det, sade han först och tog senare upp tråden:

– Vi skulle ha stängt matchen–men gjorde det inte. Vi är inte så talangfulla att vi kan välja matcher där vi inte går på hundra procent.

Jag förstår dem. Det här var inte den typen av kliniska basketprestationer vi har fått se så många gånger i vinter. Nu krävdes det en hel dos flyt – och en Toni Bizaca som bestämde sig för att ta bollen till korgen.

Igen, igen och igen.

Det har vi sett förut. Ingen kan vara särskilt förvånad över att det är just Toni Bizaca som kliver fram när Kings är pressat. Jag har skrivit det tidigare i år: när allt låser sig och pressen blir som störst, då är Bizaca det här lagets säkerhetsventil.

Men sättet han ryckte upp sig på den här gången fascinerar.

I tre perioder var han en bidragande faktor i försvar, många gånger smart placerad, men totalt iskall offensivt.

Då applicerade han den mest grundläggande av basketplaner: när allt annat strular–skaffa straffkast.

Varken Carl Engström eller Fredrik Larsson hade några svar.

Och Bizaca räddade ett stundtals skakat Kings. Malbas – förträffligt coachat av ambitiöse och strukturerade Henrik Svensson – ska ha all heder över sättet som man genomför serien. Det här var inget lag som lade sig platt, trots att Kings i går till exempel gjorde 20 raka poäng i inledningen. Engström visar att han verkligen har växt av en säsong i en stor roll, inte minst offensivt.

Men mot ett lag med bättre spetsspelare hade Kings mycket väl kunnat tappa antingen match två eller tre – särskilt den här tredje. Nu fick Malbas i stort sett ingenting av Darion Rackley, som hade tre poäng i går.

Borås, Nässjös eller för den delen Luleås stjärnor kommer inte att stanna på så låga siffror.

Därför behöver laget lyfta spelet.

Det vet de om. Det var övertydligt efter avancemanget.

Och jag är övertygad om att man också lyckas med det.

Men det finns ytterligare två frågetecken just nu: