Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölin: Assyriska kan inte blunda för problemen

Assyriska förlorade en ny fotbollsmatch i söndags. Den fjärde raka visserligen, men ändå – det händer. Det uppseendeväckande och upprörande inträffade efteråt.

Ett par personer ansåg att det var en rimlig idé att hämta ett baseballträ och ge sig på bortafansens minibuss när den lämnade Södertälje fotbollsarena. Om någon blev provocerad spelar ingen som helst roll – det finns ingen rimlighet i eller något försvar för en sådan handling. Punkt.

En informatör på polisens ledningscentral i Stockholm säger till Expressen att det ”förmodligen” är Assyriskasupportrar som ligger bakom attacken. Även om den logiska slutsatsen återstår att bevisa går en konsekvens inte att komma ifrån: att attacken svärtar ned Assyriska som klubb. Att det förekommer den här typen av våld runt AFF:s matcher spiller över på det rödvita klubbemblemet.

Först var Assyriskas representanter märkligt tysta och undanglidande – men på eftermiddagen i går gjorde ordföranden Sargon Demirdag det enda rätta. Det enda möjliga. Han markerade mot attacken – och inte en sekund för tidigt.

”Det har inte med Assyriska eller fotbollen i stort att göra”, sade han.

Nej, det har det ju inte. Inte med den fotboll som de allra flesta av oss vill se. Men i dag finns det tyvärr våld runt fotbollen. Och när Demirdag drar paralleller till säsongens andra publikskandaler i svensk fotboll – då är det till viss del att blunda för det uppenbara lokala problem som finns i Assyriska just nu. Men visst, att det förekommer våld runt matcher är inte unikt för Assyriska.

Fast i ljuset av publikskandalen i premiären – där Assyriskafans på intet sätt var ensamma om att göra fel – blir det än viktigare att klubben stämmer i bäcken. Det är två händelser där det av olika anledningar har kokat över för vissa individer på väldigt kort tid.

Många gånger kan AFF-fansen verkligen skapa en härligt festlig atmosfär. Men de senaste åren har det också kunnat slå över och bli väldigt hätskt. Det är bara att backa bandet till 2014 för att se hur det rann över. Under våren hamnade både tränaren Azrudin Valentic och mittbacken Kyle Konwea i verbala konfrontationer med de egna fansen.

Det är inte en utveckling som förstärker matchupplevelsen för åskådarna. Och det underlättar inte direkt spelarnas och ledarnas arbete. Därför tar jag fasta på ett annat av Demirdags uttalanden:

”Vi jobbar på atmosfären kring fotbollen, så att vi slipper den här typen av störningar framöver”.

Det hoppas jag, för Södertäljepublikens och fotbollens skull.