Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöfartsverket stoppar arbetet vid slussen - sprickor och sättningar i Slussgatan

 
Ombyggnationen av Södertälje kanal
Visa alla artiklar

Spontningsarbetet hade just påbörjats när Sjöfartsverkets underentreprenörer stötte på hinder. Analys visade att sprickor uppstått i asfalten på Slussgatan.

Vid lunchtid på måndagen stoppades allt arbete vid Slussbygget. Som LT tidigare skrivit har Sjöfartsverket påbörjat att gräva den grop som ska användas för att bygga den norra slussporten. Det var i samband med spontningen av gropens väggar som det uppstod sprickor och sättningar i marken och på Slussgatan.

Mer läsning, för pluskunder [+] : Extra koll på VA-ledning och Slussgatans passage över blindtarmen efter sprickbildningen: "Vi ser ju inte vad som händer under marken"

– Vi provade att börja sponta. Det gick bra första biten, men sedan gick det trögare. Vid 8-10 meters djup tog det stopp. När vi såg oss omkring upptäckte vi små sättningar i marken och att det hade spruckit i asfalten, säger Christer Westergren, byggledare för Mälarprojektet, till LT.

Det är de 17 ton tunga, 24 meter långa och 140 cm breda järnrören som man skulle vibrera ned i marken när det tog stopp.

– Jag misstänker att det är ett skikt kattskallar (knytnävsstora stenar, reds. anm.) som röret träffade på, säger Christer Westergren.

Sprickorna i Slussgatan är inte så stora att gatan måste stängas av. Men Christer Westergren har kontaktat kommunen för att informera om det inträffade.

Läs mer, för pluskunder [+] : Här byggs nya slussen – 17 meter under marken

– Vägen måste inte stängas av. Skadorna är inte alarmerande. Jag har ringt kommunen och VA-sidan eftersom det går en vattenledning just där. Så vi slår stopp för säkerhets skull. Så gör vi alltid när något sådant här inträffar, säger Christer Westergren.

När kan ni återuppta arbetet?

– Det vet vi inte just nu. Vi ska utreda situationen. Senare i eftermiddag vet vi mer, säger Christer Westergren.

Läs också: Nu börjar den bullriga delen av slussbygget - så här kommer det låta

Mattias Holgersson 08-550 921 93 mattias.holgersso[email protected]media.se