Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöfartsverket ska rädda fridlyst sippa

En fridlyst blomma har fått Sjöfartsverket att engagera sig i botanik. Inför Slussenombyggnationen är planen att ett gäng backsippor ska räddas.

Backsippan tycker om att växa på torra ängsmarker och i sluttningar. Som på Kusens backe och Slussholmen. Det visste dock inte Sjöfartsverket när de började anlägga en tillfällig gång- och cykelväg vid Kusens backe.

– En man, engagerad i en botanisk förening, hörde då av sig och frågade om vi visste att det brukade växa backsippor där, säger Jenny Grönesjö Norén, miljöhandläggare på Sjöfartsverket och förklarar att sådant brukar komma fram vid samråd innan ombyggnationer startar.

– Men nu har vi haft fokus på vatten, då har kanske inte någon tänkt på vad som händer på land. När vi fick veta det tog vi det på allvar.

Sedan dess har Sjöfartsverket gjort vad de kunnat för att rädda sipporna. Fridlysta blommor får inte flyttas och frön får inte spridas utan tillstånd från länsstyrelsen. Man har fått godkänt att sprida frön, och gjort det under våren. Nu inväntas tillstånd att flytta själva plantorna.

– Men det är inte kritiskt att flytta dem än, vi har ju överklagande på upphandlingen så ska inte sätta i gång med arbetet än. Dessutom har vi fått veta att det är mer lämpligt att flytta blommorna under hösten. Vi ska göra vårt bästa för att rädda och bevara dem. Vi vill ju inte påverka i onödan.