Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöfartsverket såg aldrig dödskraschen

Södertälje kanals personal övervakar broöppningar direkt via kameror. Men dödskraschen som tog fem människors liv i helgen såg ingen.

Södertälje kanal som sköter broöppningarna i Södertälje ser alla öppningar direkt via en övervakningskamera. Dödskraschen i helgen var det däremot ingen i personalen som såg.

– Vi har haft briefing med personalen hela helgen, men alla mår bra. Ingen har sett själva händelsen. Det är fullt normalt att ingen tittar på just den kameran just då, berättar Hans Karlsson på Sjöfartsverket i Södertälje.

Bilen med popgruppen ska ha kört rakt genom bommarna och in under bron, som höjs upp vid broöppning. Då var bron redan var på väg ner igen. I det ögonblicket har personal fullt fokus på båten och den delen av bron förklarar Sjöfartsverket.

– Vi övervakar biltrafiken när bommarna fälls och ser allt bra ut måste vi lita på säkerhetsanordningen som finns och att bilisterna hörsammar den, säger Daniel Lindblad, presskommunikatör på Sjöfartsverket.

Biltrafiken över bron är det Trafikverket som ansvarar för, men Sjöfartsverket tittade redan i helgen på sina rutiner.

– Vi gick igenom händelsen direkt i lördags men vi hittade ingenting som gått fel. Allting ska ha fungerat. Men vi medverkar naturligtvis i utredningar som pågår, säger Daniel Lindblad.

I Södertälje fortsätter arbetet som vanligt.

– Vi ska träffas med personalen i dag och prata mer. Men annars kommer det fler broöppningar och det vanliga arbetet fortsätter, säger Hans Karlsson.

Trafikverkets pressinformatör berättade tidigare för LT att de har kameror på plats. De filmar dock inte hela tiden. I ett mejl till LT skriver Yvonne Skoglund, projektledare infrateknik på Trafikverket, att de inte har något på film som kan bekräfta händelsen där bilen körde av bron.