Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöfartsverket planerar att riva stenpir vid Viksäng strand – vill ha flytande vågbrytare

 
Ombyggnationen av Södertälje kanal
Visa alla artiklar

Sjöfartsverket vill att kommunen gör en ny detaljplan vid Viksängs strand så att de kan ersätta den befintliga stenpiren med en flytande vågbrytare som en del av Mälarprojektet.

Stenpirens ombyggnad är en del av det statliga Mälarprojektet som ska förbättra sjöfarten till Mälaren, bland annat genom att bredda Södertälje kanal och sluss.

Den befintliga stenpiren är cirka femton meter bred under vattnet och att ta bort den och ersätta med en flytande vågbrytare skulle förbättra framkomligheten ännu mer.

Kruxet är att nuvarande stadsplan, från 1955, inte medger någon bebyggelse i vattnet. Därför har Sjöfartsverket nu ansökt hos Södertälje kommun om en ny detaljplan som beviljar arbete i vattnet.

Samhällsbyggnadskontoret bedömde att detaljplanen är relativt okomplicerad och att man borde kunna ge dispens från strandskyddet och föreslog politikerna att bevilja arbete med en ny detaljplan. Det gick politikerna med på och en ny plan håller på att tas fram.

En anmälan om vattenverksamhet ligger även hos länsstyrelsen som också ska ge sitt godkännande innan piren kan rivas och den flytande vågbrytaren börja byggas.

Karolina Önnebro 08-550 921 35 [email protected]