Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista torvlasset bränt på Igelstaverket

Söderenergi har slutat använda torv. I februari brändes det sista torvlasset. Det minskar koldioxidutsläppet från Igelstaverket med 50 000 ton per år.

Annons

– Torven är problematisk som bränsle. Ibland definieras den som långsamt förnyelsebar och ibland som fossilt bränsle. Våra ägare har valt försiktighetsprincipen och satt som mål att den ska vara utfasad år 2020, berättar Karin Medin, vd för Söderenergi.

Men redan nu har den sista torven bränts.

– Ja, vi eldade upp det sista lagret i februari. Det känns jättebra. Vi har i flera år tittat på möjligheter att fasa ut torven, men det ska fungera både tekniskt och ekonomiskt, säger hon.

Nu finns dock möjligheten att ersätta torven med tallbeckolja, som har sjunkit i pris och ökat i tillgång. Tallbecksoljan är en förnybar flytande olja och en biprodukt från pappersmassatillverkning.

Torven började användas på Igelstaverket i början av 1990-talet, som ersättning för kol. Den har eldats under kalla vinterdagar när andra bränslen inte räcker till. Under 2015 förbrändes ungefär 50 000 ton, vilket motsvarar fem procent av den totala bränslevolymen.

– Trots att den bara står för en liten del, har det varit ett viktigt mål. För oss som jobbar har torven varit dammig att hantera, så utfasningen är positiv även ur arbetsmiljösynpunkt, säger Karin Medin.

Torv som bränsle

Torv räknas för det mesta som ett fossilt bränsle, trots att det nybildas snabbare än andra fossila bränslen som kol, olja och naturgas.

Torv kommer från biomassa, men är delvis nedbruten och det finns stora kolmängder inlagrade.

Källa: www.naturvårdsverket.se