Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sinnebilden av ett svenskt torp från 1920-tal

Här ser vi en bild från början av 1900-talet som visar ett strävsamt äldre par.

Paret bodde och verkade i torpet Erikslund på Ledarön mellan Hölö socken och Mörkö.

Vi ser fiskaren och torparen Johan Axel Bergström som avled 1942 med sin hustru Anna Margareta Charlotta. Hon avled 1934 så bilden måste vara från sent 1920-tal eller början av 1930-talet.

Paret är fotograferade framför ena gaveln till den lilla stugan som sannolikt är från mitten av 1800-talet. Fönsteromfattningen är något senare men kan ha ersatt en äldre typ.

Av det vi kan se, utgår vi från att det kan ha varit en enkelstuga med ett stort rum, ett mindre kök och en förstuga.

Till torpet hörde ett mindre jordbruk som knappt kunde försörja en familj. Därför var kombinationen med fiske en viktig bisyssla.

Troligen hade de även ko som kunde ge dem mjölk, kanske en gris och även höns. Det var ett självhushåll av den klassiska typen som försörjde en stor del av Sveriges befolkning i äldre tider.

Tiden efter andra världskriget betydde en stor omställning och landsbygden började avfolkas. Bostäder, av den typ vi ser på bilden, övergavs och blev sommarboenden.

Det medförde i viss utsträckning av mycket av den tidigare uppodlade marken lades i träda och att landskapet sakta växte igen.