Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simtalanger med flyt siktar mot NM

Simning. Till helgen avslutar SSS-talangerna Erik Brandt och Björn Seeliger en magisk höst med deltagande i nordiska mästerskapen för juniorer. Kortsiktigt finns alltså chansen till nya medaljer – långsiktigt finns nästan inga gränser alls.

Södertälje Simsällskap har haft sin starkaste höst på många, många år. Det blev inga seniormedaljer på SM den här gången heller, Alida Ramdén var en hundradel på fel sida, men det blev fyra medaljer på junior-SM och tolv på sumsim.

Två av de mest framträd-ande unga talangerna är Erik Brandt, 16 och Björn Seeliger, 15, som i dag är med i det svensk landslaget när NM inleds i norska Bergen.

16-årige Brandt fick sin stora fullträff när han vann 100 meter fritt på Sum-Sim i helgen och samtidigt slog rekordtiden för tävlingen på den distansen.

15-årige Seeliger har slagit svenskt rekord för 15-åringar på 50, 100 och 200 meter ryggsim och 50 meter fritt. Båda två tog flera medaljer på Sum-Sim, som är simningens ungdoms-SM. I NM för juniorer de äldsta simmarna 17 år, alltså ett år äldre än på Sum-Sim.

– Det blir så klart lite hårdare, men både jag och Björn har stora medaljchanser, tror Erik Brandt.

NJM har hela tiden varit det mål som tränarna har lagt upp killarnas träning efter. Ändå har hösten varit en enda lång rekordslakt för båda två.

Men de är inte helt överraskade.

– För min del har väl 100 frisim varit ungefär som det jag hade som mål, men på de andra grenarna, som 100 rygg och 200 frisim, har det gått snabbare, säger Erik Brandt.

Att det har blivit medaljer på vägen är förstås roligt, men inte det viktigaste, tycker han.

– För mig har det alltid funkat bättre att sikta på tider och inte på placeringar. Man kan inte göra något åt hur fort de andra simmar och det är lätt att bli besviken för att man inte når en placering, även om man gjort en bra tid.

Den ett år yngre klubbkompisen håller med.

– Jag tänker bara tider egentligen, säger Björn, innan han förtydligar:

– Det här var första säsongen som jag började sätta mål och skriva ner vad jag ville uppnå. Det kan vara tider men det kan också vara att jobba med vissa detaljer, som att göra en bra vändning. Jag är väldigt nöjd med Sum-Sim. Jag har inte uppnått alla mina mål än. Men jag har ju NJM kvar.

Att vara snabbast i Sverige någonsin i sin åldersgrupp låter stort, men Erik Brandt försöker tona ner det en aning.

– Alla har sin stora utveckling vid olika tidpunkter, Simon Sjödin till exempel utvecklades mycket efter Sum-Sim-tiden och han tog EM-brons nyligen. Så man ska inte räkna med något. Men det ser bra ut och om man kan fortsätta utvecklas som nu kan man alltid hoppas på att det blir något bra i framtiden, säger Erik Brandt.

– Jag tänker inte alls i mål som att jag ska till OS 2020 eller så. Jag har mina tidsmål och jobbar mycket med att finslipa tekniken nu. Jag försöker att inte jämföra mig själv med andra. Jag vill att simning ska vara kul och sätter ingen press på mig själv, säger Björn Seeliger.

– Tiderna du gör nu är ganska oväsentliga, de säger ingenting om vad du kan göra i framtiden, fortsätter han.

För tränaren Christian Johansson är det skönt att veta att de båda talangerna har fötterna på jorden.

– Vi vill inte göra dem till stjärnor, säger han.

– Inte än, säger tränarkollegan och klubbchefen Andreas Jonerholm.

– Men att de säger att de inte bryr sig så mycket om placeringar tycker jag är bra, då har vi fått dem att förstå vad det handlar om, säger Christian Johansson.

Att Björn och Erik inte är ensamma i klubben på toppnivå är också positivt, dels för att det tar bort lite av pressen att prestera, dels för att det inspirerar andra simmare i klubben.

Och för Björn Seeliger och Erik Brandt, som till viss del simmar samma distanser, finns också möjligheten till sparring på träningarna.

– Men det är ingen konkurrens mellan oss, vi lär av varandra, säger Björn.

Som alla elitsatsande simmare tränar killarna mycket – sju till nio pass i veckan. Det är viktigt för såväl den fysiska som den tekniska utvecklingen, men både killarna själva och deras tränare framhåller ytterligare en anledning – vattenkänslan – det gäller att bli ett med vattnet.

Men de har inte bråttom att höja träningsdosen.

– Jag är nöjd med träningen och behöver inte mer just nu, säger Björn Seeliger.

– Vi försöker minimera antalet dåliga meter, varje meter i bassängen ska betyda

något, säger Andreas Jonerholm.