Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Silver för Johansson efter otäck krasch

Annemiek van Vleuten var på väg mot OS-guldet när hon kraschade våldsamt och slogs medvetslös. Den otäcka olyckan öppnade upp för ett nytt OS-silver för Emma Johansson, tätt bakom nederländskan Anna van der Breggen.

Annemiek van Vleuten var på väg mot OS-guldet när hon kraschade våldsamt och slogs medvetslös. Den otäcka olyckan öppnade upp för ett nytt OS-silver för Emma Johansson, tätt bakom nederländskan Anna van der Breggen.

Emma Johanssons tips var att allt skulle avgöras i de sista stigningarna. Och visst blev det så, det var där som de blivande medaljörerna kom loss från huvudklungan.

Men guldstriden avgjordes först efter toppen och på ett väldigt obehagligt sätt. Annemiek van Vleuten hade skaffat sig en guldlucka när hon plötsligt tappade kontrollen och med full kraft slog ner i asfalten och till synes slogs medvetslös.

Det gick ett sus genom målområdet när de otäcka bilderna kablades ut på storbildsskärmen.

Abbott upphunnen

Kvar ensam längst fram: amerikanskan Mara Abbott, som var på väg mot en silvermedalj men nu fick fri väg mot guldet, säkert med en bitter bismak efter att ha passerat den kraschade konkurrenten bara sekunder efter vurpan. Men på upploppet blev Abbott till slut ändå upphunnen.

Guldet gick till van der Breggen, medan Emma Johansson gled över mållinjen som "Silver-Emma" ännu en gång. Elisa Longo Borghini, Italien, tog bronset medan Abbott slutade på den snöpliga fjärdeplatsen.

Fick ny kontakt

Loppet började i hård vind på Copacabana. Efter 110 kilometers cykling blev som väntat den branta uppförssträckan, genom nationalparken Tijuca, utslagsgivande. Emma Johansson var en bit upp i backen med i en liten klunga på sju cyklister, men såg ut att ha det tufft och fick släppa med två mil kvar.

Men Emma Johansson är inte känd för att ge upp och gjorde det inte den här gången heller. Med sina sista krafter hängde svenskan kvar och fick ny kontakt. Det räckte till slut till ett nytt OS-silver, åtta år efter det första. (TT)