Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Silva Gündüz förhörs i rätten om misstänkta fusket

Nu har förhören inletts med Jomes vd Silva Gündüz i rätten. Åklagaren menar att hon debiterat kommunen för hemtjänst som inte utförts och fuskat med nystartsbidrag – något Silva Gündüz förnekar.

Hemtjänstbolaget Jomes vd, Silva Gündüz står åtalad för grovt bedrägeri, för att ha lurat arbetsförmedlingen på 1,5 miljoner kronor i nystartsbidrag. Dessutom för att ha debiterat Södertälje kommun 5,2 miljoner kronor för hemtjänst som aldrig utfördes i enlighet med avtalet.

Bland annat menar åklagarna att Gündüz 33-åriga kvinnliga släkting varit dold delägare i bolaget. Hon sades formellt upp sommaren 2012, men åklagarna menar att hon fortsatte att jobba dolt på Jome och ingick i styrelsegruppen fram till polistillslaget november 2013. Att hon sade upp sig berodde, enligt åklagarna, på att hon då kvalificerar sig för nystartsbidrag senare.

Åklagarna lyfte fram flera omständigheter som de menar talar för att hon jobbat: Visitkort som trycktes upp i hennes namn efter att hon officiellt slutat, ett protokoll från ett möte med Arbetsmiljöverket där hon noteras som Jomes skyddsombud, kallelser till ledningsmöten i telefonsamtal och sms samt inspelade telefonsamtal där hon säger till andra att hon jobbar och telefonanalyser som visar att hon var på kontoret. Dessutom fick kvinnan ansvara för Jomes telefon när vd Silva Gündüz närvarade vid bröllop i Tyskland.

– Innebär inte allt detta att NN (kvinnans namn) jobbat hela tiden på Jome? undrar åklagaren.

– Nej, hon har inte jobbat, säger Silva Gündüz, som menar att hon inte kan förklara varför kvinnan säger till andra att hon jobbar på Jome.

Visitkorten och kallelser till ledningsmöten var egentligen avsett för kvinnans man, som var anställd på bolaget, menar Gündüz. Men eftersom han befann sig på spelklubbar nattetid och således sov på dagarna, så var det bättre att kontakta kvinnan.

– Eftersom han sover dagtid och inte kan svara så föreslog jag att det skulle stå hennes namn på visitkorten, säger Silva Gündüz.

När det gäller en annan kvinna, en 50-åring, så menar åklagaren att hon också jobbat dolt i bolaget. På det sättet kunde hon sedan anställas med nystartsbidrag, vilket inbringade 309 000 kronor till Jome. På papperet var det hennes två söner som var anställda hos Jome, när hon enligt åklagaren arbetade dolt.

Först förnekade 50-åringen detta, men i rättssalen har kvinnan erkänt att hon jobbat hela tiden och att sönerna aldrig jobbat. Telefonanalyser visar att de sannolikt befann sig på Gotland hela tiden. Sönernas lön betalades också in på mammans konto. Några anställningsavtal har aldrig hittats.

Eftersom kvinnan erkänt att hon jobbat undrade åklagaren om Silva Gündüz fortfarande framhärdar att sönerna varit anställda i bolaget.

– Ja, jag har hela tiden trott det. Enligt mig har de jobbat i Jome, svarar hon.

Åklagaren:

– Så du debiterade kommunen för deras timmar?

– Ja, svarar Gündüz.

Åklagaren hänvisar till att sönernas mor sagt att de inte jobbat och vad undrar vad Gündüz säger om det.

– Inget jag känt till, jag hörde henne säga det, jag blev förvånad. Jag känner mig lurad.

Åtalet i hemtjänsthärvan:

32 personer står åtalade för grovt bedrägeri. 7 av dem, inklusive vd Silva Gündüz, är huvudmän. Enligt åklagarna har de ingått dolt eller öppet i ledningsgruppen eller haft en viktig roll i det åtalade brottet. De åtalas för att ha varit delaktiga i hela brottsplanen som omfattar bedrägerier för cirka sju miljoner kronor.

Övriga personer är brukare (äldre som fått hemtjänst) och vanliga anställda assistenter. De är så kallade underärenden i åtalet som var och en av dem ska betas av under processen. De åtalas för grovt bedrägeri gällande mindre belopp.

Förhöret med Silva Gündüz fortsätter några dagar till. Sedan är huvudärendet slut. Att rättegången fortsätter fram till juni 2016 beror på alla underärenden.