Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siljebrand (L) vill skynda på planerna för en ny bro – eller tunnel: "Vi behöver höja blicken"

 
Ny kanalpassage i Södertälje
Visa alla artiklar

Mats Siljebrand (L) tycker att det behövs en ny väg över eller under Södertälje kanal. Han är inte nöjd med samhällsbyggnadskontorets svar om att frågan utreds.

Liberalernas gruppledare i Södertälje, Mats Siljebrand, lämnade in sin motion om en ny vägförbindelse i slutet av förra året.

– Vi ser hur Södertälje växer och trafiktrycket blir allt kraftigare. Det finns få passager, framförallt över kanalen. När det blir någon störning får det stora konsekvenser, säger Mats Siljebrand.

Han tar lastbilsolyckan på motorvägsbron förra sommaren som exempel. Förutom trafikproblemen som uppstod vid avstägningen av E4/E20 var den omledda trafiken påfrestande för Saltsjöbron och Mälarbron, vilket leder till ökade reparationskostnader, enligt Mats Siljebrand.

– Vi behöver höja blicken och titta framåt: Finns det något vi kan göra i dag för att säkerställa att vi kan bygga en lokal förbindelse över eller under kanalen i framtiden?

Samhällsbyggnadskontoret har i ett remissvar meddelat att kontoret redan utreder möjligheten genom uppdraget att ta fram en trafikstrategi för Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret har arbetat med frågan under flera år och den nya trafikstrategin beräknas bli klar i vår. Men Mats Siljebrand tycker att svaret är intetsägande.

– Man missar poängen om att göra en inventering och säkerställa att man kan bygga något i framtiden.

Han tar Linaledsreservatet som exempel. Där fanns det planer på en trafikled, men området bebyggdes efterhand i stället med bostäder. Mats Siljebrand tycker att alla möjligheter till en ringled måste undersökas och ett område för en ny väg öronmärkas.

– Vi måste dammsuga våra stadsdelar på möjligheter för nya förbindelser, säger Mats Siljebrand.

Läs också: Förbered ny lokal förbifart

Stina Lagerkvist [email protected]