Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SHK:s undantag: Kan utreda dödskraschen

Olyckor med privatbilister är mycket ovanliga att utreda för Haverikommissionen. Men dödskraschen i helgen kan bli aktuell.

Annons

– Det är väldigt ovanligt att vi utreder vägtrafikolyckor när det gäller privatbilister, även om det är fem personer som omkommit, säger Jonas Bäckstrand, ordförande i Statens haverikommission, SHK.

SHK har fått samtal från en privatperson som påpekade att helgens dödsolycka från motorvägsbron borde utredas. Någon officiell anmälan skickades dock aldrig. Men SHK har själva tagit initiativ till en förstudie.

– Därefter beslutar vi om det blir en utredning. Det är en typ av händelse som skulle kunna bli aktuell, säger Bäckstrand.

SHK:s uppdrag är att utreda allvarliga olyckor för att komma åt systemfel och undvika framtida olyckor.

– Då är det mer naturligt med utredningar inom organiserad verksamhet där passagerare lämnat över ansvaret för sin säkerhet till någon annan.

I det här fallet skulle SHK kunna vara intresserade av om signalerna fungerat och om allt är rätt konstruerat. Beslut om SHK ska gå vidare kommer inom en vecka tror Bäckstrand. Utredningen tar sen omkring ett år.

– En utredning avslutas med säkerhetsrekommendationer. Vi utreder inte skuld och ansvar, säger Bäckstrand.