Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex av tio vill betala med kort

Astrid Lindgren, Evert Taube och Ingmar Bergman får ursäkta. Svenskarna vill betala med kort i sommar.

Annons

Landet är i full färd med att byta ut sedlar och mynt men samtidigt har kontanthanteringen minskat. I stället använder och förväntar sig många att kunna betala sina köp med kort – även på små säsongskaféer och restauranger.

– Det här får väl ses som en naturlig trend när de elektroniska betalningslösningarna blir fler, säger Jonas Rörsgård, vd för Verifone Sverige, i ett pressmeddelande.

I en undersökning av Verifone svarade 63 procent att man vill kunna betala sin fika eller måltid med kort under sommaren även om serveringen är liten. 73 procent i södra Sverige vill ha möjligheten att betala med kort medan endast 47 procent i norra delen ställer krav på betalningsmöjligheterna.

Samtidigt svarade varannan äldre, 60 plus, att man inte har något emot att betala sin kaffe med en Astrid medan var sjunde i den yngre åldersgruppen, 18 till 29 år, vill kunna betala den med kort.

Undersökningen, där 1 004 deltog, visar även att fler av de som har en hög årsinkomst än låg vill kunna betala köp med kort.

– Människor förväntar sig att kunna betala med kort på de flesta ställen, och de små tillfälliga restaurangerna och kaféerna är inget undantag, säger Jonas Rörsgård.