Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex av tio vill betala med kort

Astrid Lindgren, Evert Taube och Ingmar Bergman får ursäkta. Svenskarna vill betala med kort i sommar.

Landet är i full färd med att byta ut sedlar och mynt men samtidigt har kontanthanteringen minskat. I stället använder och förväntar sig många att kunna betala sina köp med kort – även på små säsongskaféer och restauranger.

– Det här får väl ses som en naturlig trend när de elektroniska betalningslösningarna blir fler, säger Jonas Rörsgård, vd för Verifone Sverige, i ett pressmeddelande.

I en undersökning av Verifone svarade 63 procent att man vill kunna betala sin fika eller måltid med kort under sommaren även om serveringen är liten. 73 procent i södra Sverige vill ha möjligheten att betala med kort medan endast 47 procent i norra delen ställer krav på betalningsmöjligheterna.

Samtidigt svarade varannan äldre, 60 plus, att man inte har något emot att betala sin kaffe med en Astrid medan var sjunde i den yngre åldersgruppen, 18 till 29 år, vill kunna betala den med kort.

Undersökningen, där 1 004 deltog, visar även att fler av de som har en hög årsinkomst än låg vill kunna betala köp med kort.

– Människor förväntar sig att kunna betala med kort på de flesta ställen, och de små tillfälliga restaurangerna och kaféerna är inget undantag, säger Jonas Rörsgård.